Azerbaycan’da 8. Küresel Bakü Forumu’nda konuşan Dzaferovic, bölgede hiçbir sınır değişikliği, toprak değişimi ya da benzeri bir şey olmayacağını ve Batı Balkanlar’daki tüm ülkeler için yegane yolun Avrupa Birliği üyeliği ve bu çerçevede karşılıklı iş birliği olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar’a genişlemesinin birliğin yeni bir güç ve enerjiye ulaşabilmesi için en iyi yol olduğunu söyleyen Dzaferovic, “Her ne kadar Bosna Hersek dahil Batı Balkan ülkeleri Avrupa Birliği’ne yönelik güçlü bir özveri ortaya koyuyor olsalar da Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar’a yönelik genişlemesi büyük bir duraklama içerisinde. Kısa vadede bölgemizden bir devletin AB üyesi olacağını öngörebilmek zor” diye konuştu.

Dayton Barış Anlaşması’nın savaş kurbanlarına adalet getirmediğini fakat uzun zaman beklenilen barışı getirdiğini söyleyen Dzaferovic, Dayton’ın uluslararası toplumun inisiyatifiyle savaşın en şiddetli döneminde barışı tesis etmeyi başaran eşine az rastlanır bir anlaşma olduğuna dikkat çekti. Dayton Barış Anlaşması ile son 26 yıl içerisinde tüm zorluklara rağmen devlet kurumlarının tesis edildiğini ve ortak bir ordu kurulduğunu ifade eden Dzaferovic, bu kurumlar sayesinde Bosna Hersek’ten 60 bin barış gücü askerinin çekilmesinden sonra da barışın muhafaza edilebildiğini söyledi.

Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti entitesinden bazı sorumsuz politikacıların bahsi geçen devlet kurumlarını ortadan kaldırmakla tehdit ettiklerini vurgulayan Dzaferovic, Bosnalı Sırp hükümetinin Bosna Hersek ordusuna ait kışlalara saldıracağına ilişkin açıklamalarının bir alarm durumu oluşturduğunu söyledi. Dzaferovic, “Devlet kurumları, Bosna Hersek’in anayasal düzenini koruyacaktır. Bizler, 1992-95 yılları arasındaki saldırılarda devletimizi koruduk. Gerek olursa yine korumaya hazırız. Umuyorum durum bu noktaya gelmeyecektir fakat barışın korunmasına en büyük etken kararlılığımızdır” diye konuştu.