Başbakan Suga Yoşihide'nin onayladığı Savunma Bakanlığının 2021 yılı raporunda, Japonya ve çevre bölgelerdeki askeri faaliyetlere dikkat çekildi.

Raporda, "Tayvan'daki durumun dengede tutulması Japonya'nın ulusal güvenliği için önemli. Kriz algısıyla ve şimdiye kadar olduğundan daha fazla dikkat edilmeli" sözleri kullanıldı.

Çin tartışmalı kara sularına mühimmat yüklü gemilerle girdi

Pasifik bölgesindeki gidişata da değinilen raporda, "Çin hızlıca askeri yığınak yapıyor. ABD ve Çin arasındaki askeri güç dengesindeki değişiklikler Pasifik bölgesinin barışını etkileyebilir" denildi.

Rapor ayrıca Çin'in, Doğu Çin Denizindeki tartışmalı Senkaku Adaları etrafında statükoyu tek taraflı değiştirme çabaları "uluslararası hukukun ihlali" şeklinde nitelendi.

"Güney Çin Denizi" sorunu

Çin, 1947'de yayımladığı "Dokuz Çizgi Hattı" adı verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Su altı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.

Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, ABD ve bölge ülkeleriyle arasında gerginliğe sebep oluyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına karar vermişti.

ortadoguhaber.com / AA