Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilme olasılığı üzerine ABD ve İngiltere gibi ülkeler vatandaşlarına Kiev’i terk etme çağrısı yaparken, bir hamle de Romanya’dan geldi.

Kırım Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Romanya hükümeti, olası bir savaş durumda yaşanabilecek muhtemel göç senaryolarına karşı önlem aldıklarını ve hazırlık yaptıklarını belirtti.

MÜLTECİLERİ KABUL ETMEK İNSANİ GÖREVİMİZ

Ukrayna’nın güney komşusu olan Romanya’da Savunma Bakanı Vasile Dincu, ülkesinin Ukrayna’dan gelen mültecileri kabul etmeye hazırlandığını açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda Romanya’nın mülteci akınıyla karşı karşıya kalabileceğini vurgulayan Bakan Dincu, “Şu an Ukrayna’dan gelen mültecilere yardım etmeye hazırlanıyoruz. Bu insani görevimiz” şeklinde konuştu.

ROMANYA SICAK SAVAŞ BEKLEMİYOR

Bakan, “Herhangi bir askeri çatışma durumunda nüfusun toplu göçü meydana gelebilir. İlk bakışta savaşın olası yan etkilerine hazırlanmadığımız gibi görünse de hazırlıklar yapıyoruz. Şu an Ukrayna’dan gelen mültecilere yardım etmeye hazırlanıyoruz” dedi.

Öte yandan Rusya’dan açık bir saldırı beklemediğini belirten Dincu, “Bir ekonomik savaş, bir çatışma bağlamında ekonomik bir abluka ortaya çıkabilir, ancak deyim yerindeyse sıcak bir savaş beklemiyoruz” ifadeleri kullandı.

ABD VE İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİKLERİNİ BOŞALTIYOR

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimi düşürmek için diplomatik çalışmalar devam ederken, Kiev yönetimine silah desteği veren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere ülkedeki diplomatik misyonuna yönelik harekete geçmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Kiev büyükelçiliğinde çalışan personelin ailelerine ülkeden çıkma çağrısında bulunurken, ülke vatandaşlarının tarifeli uçaklarla Ukrayna’dan ayrılması tavsiyesinde bulunmuştu.

ABD ORDUSU TEYAKKUZA GEÇTİ

Son gelen açıklamalara göre, Pentagon, Ukrayna’nın olası işgaline karşı NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak amacıyla 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdiğini duyurdu.

Teyakkuza geçirilen birliklerin kabiliyetlerine ilişkin bir soruya Kirby, hazırlanan askerlerin muharebe takımları, lojistik destek, sıhhiye, havacılık, istihbarat, gözetleme ve keşif ile ulaştırma birliklerinden oluşan kompozit bir güç olduğunu belirtti.

Günlük basın toplantısında konuşan Kirby, Rusya'nın Ukrayna sınırında gerilimi tırmandırdığını belirtti. Kirby, "Başkan'ın talimatı üzerine ve Bakan Austin tavsiyesi doğrultusunda ABD, orduyu yurt içinde ve dışında teyakkuza geçirmek üzere adımlar attı. Bu minvalde, harekete geçirilmesi halinde NATO Mukabele Gücü'ne destek de dahil olmak üzere bir dizi beklenmedik duruma yanıt vermeye hazırlar" ifadesini kullandı.