Dini, etnik ve siyasi baskıların arttığı Doğu Türkistan’da Çin’in Müslüman Uygur halkına yönelik uyguladığı soykırım uluslararası camiayı harekete geçirdi.

Yoğun baskılara dayanamayan Pekin yönetimi, Kış Olimpiyatları'nın ardından yılın ilk yarısında Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin Doğu Türkistan’ı ziyaret etmesine izin vermeyi kabul etti.

BM İLK RESMİ ADIMI ATTI

El Cezire’de yer alan habere göre, Çin'in asimile politikasının bir parçası olarak baskı uyguladığı Uygur Türklerinin durumu ile ilgili BM resmi adım attı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları oluşumuna bağlı grupların, Çin'in Doğu Türkistan bölgesindeki Uygurlar başta olmak üzere diğer azınlık gruplarına karşı uygulamalarını incelemek üzere bölgeye ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

PEKİN YÖNETİMİNE SERT ELEŞTİRİ

Çin basında çıkan haberler söz konusu ziyareti doğrularken, ziyaretin Pekin Kış Olimpiyatları'nın hemen ardından gerçekleşeceği kaydedildi.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 43 ülke, Çin yönetimini işkence, kötü muamele, insanlık dışı ve aşağılayıcı cezalandırma, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet ve çocukları zorla ailelerinden ayırma gibi yaygın ve sistematik insan hakları ihlallerine maruz bıraktığı gerekçesiyle eleştiriyor.

VİCDAN KONVOYU

Tamamı kadınlardan oluşan Uluslararası Vicdan Konvoyu, Çin yönetimi tarafından toplama kamplarında hapsedilen Doğu Türkistanlı kadınlar için harekete geçti.

Dini, etnik ve siyasi baskıların arttığı Doğu Türkistan’da uygulanan soykırıma uluslararası camianın dikkatini çekmek isteyen Vicdan Konvoy, 8 Mart 2022’de yola çıkmak üzere tüm hazırlıkları tamamladı.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, “Dünya kadınlarının vicdani itirazı olarak bir araya gelen Vicdan Konvoyu bu sefer Çin tarafından toplama kamplarında hapsedilen Doğu Türkistanlı kadınlar için yola çıkacak. 8 Mart 2022 için hazırlıklarımız başladı” dedi.

Dünya kadınlarının vicdani itirazı olarak bir araya gelen Uluslararası Vicdan Konvoyu, her gün işkence, kötü muamele, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet ve çocukları zorla ailelerinden ayırma gibi uygulamalara maruz kalan Müslüman kadınların seslerini dünyaya duyuracak.