Birleşmiş Milletler Yemen İnsani Yardım Koordinatörlüğü Temsilciliği, sosyal medya mecralarından yaptığı açıklamada, “Finansman eksikliğinin bir sonucu olarak, yardım kuruluşları gıda, beslenme, sağlık ve su alanlarındaki programlar da dahil olmak üzere hayati yardım programlarını askıya almak veya azaltmak zorunda kalıyor” dedi.

Ofis, insani yardımların devam edebilmesi için acilen finansmana ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Dünya Gıda Programı da dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler ajansları, 2021 yılında bağışçılardan Ekim ayının sonuna kadar talep edilen 3.85 milyar dolardan sadece 2.6 milyar dolarını aldıkları için geçen ay programlarını azaltma konusunda uyarmıştı.

NÜFUSUN YÜZDE 40’I YARDIMA MUHTAÇ

Birleşmiş Milletler Yemen İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Yemen'deki kıtlık risklerini azaltmak için devam eden çabalara rağmen, gıda güvensizliği büyük bir zorluk olmaya devam ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Ofisten yapılan açıklamada, Yemen'deki 16,2 milyon insan için akut gıda güvensizliğinin bir gerçek olduğu ve Yemen'in 30 milyonluk nüfusunun yüzde 40'ının gıda kıtlığından mustarip olduğu belirtilmişti.

BİR ÇÖZÜM İHTİMALİ YOK

Yemenli gazeteci Ali el-Fakih, daha fazla asker ve sivil kaybıyla sonuçlanacak askeri tırmanışla birlikte ülkedeki durumun daha karmaşık hale geleceğini ve bunun da siyasetteki karmaşayı artırıp, siyasi çözüm fırsatını azaltacağını söyledi.

2022'nin siyasi açıdan daha kötü olacağını savunan Fakih, "BM temsilcisinin çabalarının da kısır döngü yaşayan kendinden öncekiler gibi başarısız olması bekleniyor. Temsilcinin BM Güvenlik Konseyine verdiği ilk brifing de bunu kanıtlıyor" diye konuştu.

Fakih, "Ufukta bir çözüm görünmüyor, savaşan taraflar diyalog masasına oturmaya istekli değil, İran destekli Husilerin askeri gücünün artması oranında barışçıl çözüme ulaşma şansı azalacaktır" diye konuştu.