Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas’ın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı geniş çaplı “işgal” operasyonu başlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumu, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde başladı.

Konseyin Arjantinli Dönem Başkanı Büyükelçi Federico Villegas, Ukrayna'nın acil toplantı talebinin gündeme alınması dair oylama yapılacağını belirtti.

Villegas, sözü verdiği Ukrayna'nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yevheniia Filipenko, "Bu Konseyin üyesi olan Rusya, Ukrayna'ya sebepsiz ve haksız bir saldırı gerçekleştirdi. Bu, sadece Ukrayna'ya değil tüm BM üye ülkelerine, BM'ye ve bu örgütü savunmak için oluşturulan ilkelere yönelik bir saldırıydı." İfadelerini kullandı.

Rus Büyükelçi Gennady Gatilov ise Donetsk ve Luhansk'ta 8 yıldır Ukrayna'nın masum insanları hedef aldığını iddia etti.

HAYIR OYU VEREN ÜLKELER

İki büyükelçinin konuşmasından sonra 47 üyeli Konseyde yapılan oylamada, Ukrayna'nın "Rusya'nın saldırganlığından kaynaklanan Ukrayna'daki insan haklarının durumuna" ilişkin acil toplantı çağrısı 29 "evet", 5 "hayır" ve 13 "çekimser" oyla kabul edildi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'nın talebine tam destek verdiği oylamada, Rusya, Çin, Küba, Eritre ve Venezuela "hayır" oyu veren ülkeler oldu.

Yapılan oylama neticesinde BM İnsan Hakları Konseyi'nin tarihinde 7'inci kez acil toplantı yapılması kabul edilmiş oldu.

Konsey Sözcüsü Rolando Gomez, yaptığı açıklamada, "Ukrayna" konulu özel toplantının 3 Mart Perşembe günü gerçekleştirileceğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumu, 1 Nisan'da sona erecek.