Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) temsilcileriyle görüşmeleri sonrasında açıklamalarda bulunan Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle bölgedeki son durumu değerlendirdi.

Rusya'nın saldırılarının giderek arttığını ve sivil kayıplarına sebep olduğunu belirten Blinken, "Dünya Rusya'nın hangi taktikleri kullandığını bundan önce özellikle Suriye'de gördü" ifadesini kullandı.

Rusya'nın izole edildiğini belirten Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Blinken, "Rusya bugün hiç olmadığı kadar izole edilmiş durumda, biz ise hiç olmadığı kadar birleşmiş durumdayız" dedi.

NÜKLEER TESİSE SALDIRILAR SON BULMALI

Antony Blinken, Rus güçlerin Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırısının çok tehlikeli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Rusya nükleer santrale yönelik saldırılarına derhal son vermeli ve oradaki sivil personele görevlerini yapabilme imkanı vermelidir" açıklamasını yaptı.

Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasıyla ilgili soruya cevap veren Blinken, "Ukrayna halkına olduğu kadar bu savaşın Ukrayna dışına yayılmaması konusunda da sorumluluğumuz var. Uçuşa yasak bölge gibi bir uygulamayı gerçekten yapabilmenin tek yolu, NATO uçaklarının Ukrayna hava sahasına gönderilmesi ve Rus uçaklarını vurması ki bu da kapsamlı bir savaşa yol açabilir. Biden'ın da açıkça dile getirdiği gibi Rusya ile bir savaşa girmeyeceğiz" dedi.

ABD'nin son bir yıl içerisinde Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık savunma yardımı yaptığını ve yakın dönemde de 350 milyon dolarlık bir savunma yardımı yapacaklarını açıkladıklarını belirten Blinken, "Ukraynalıların ülkelerini savunabilmeleri için her şeyi yapıyoruz" açıklamasını yaptı.