Salim Öztoksoy,bugün paylaştığı bir twitte, "Adapazarı sevgimi bildiği için Amerika'dan bir kardeşim benimle eski bir haberi paylaştı, ben de hiçbir değişiklik yapmadan sizinle paylaşıyorum." diyerek Mehmet Neşet Öz'ün hikayesini paylaştı:

Eski bir gazete kupüründeki haber, maddi imkanları olmasa da içinde Hacca gitme arzusu olan bir vaizin bisikletle kilometrelerce nasıl yol katetteğini yazıyor.

58 yıl önce başlıyor Hac yolculuğu Mehmet Neşet Öz’ün. Adapazarı Hendek Kargalı Hanbaba köyünde vaizlik yapan Neşet Öz, müftülüğün verdiği gezici vaiz göreviyle ülkenin birçok şehirini bisikleti ile dolaşıyor. Bu bisiklet ise Öz’ün kilometrelerce sürecek olan kutsal hac yolculuğunda hep yanında yer alıyor.

KUTSAL TOPRAKLARA KAVUŞMAK İÇİN

Hac vazifesini yerine getirme arzu içinde olan Öz, cebinde bulunan 66 lira ile bir gönül yolculuğuna çıkıyor. Öz’ün içindeki kutsal topraklara kavuşma hissi bütün zorlukları aşmasını sağlıyor. Bisikletiyle geldiği sınır kapısından geçmesine ne 1952 yılına ait eski pasaportu nede kendisinden istenen 5 bin liralık döviz engel oluyor. Tel örgülerden bisikletini de yanına alarak Suriye’ye geçiyor. Sınırdaki mayınlar da ona ne engel oluyor ne de korkutuyor.

Kilometrelerce süren bisiklet yolculuğuna Amman’da ara veren Öz’ün karşına çıkan tanıdık kişiler Mekke’ye ulaşamanın çok zor olduğunu söylüyorlar. İstemese de bisikletini geri de bırakarak Hac yolculuğuna otobüsle devam ediyor. Büyük bir cesaret göstererek kilometrelerce yolu kat eden Öz, Hac vazifesini yerine getiriyor.

Öz için artık görev tamamlanmıştır ve korkacağı hiçbirşey yoktur önünde. Amman’a kadar yaptığı geri dönüş yolculuğuna yanından asla ayırmak istemedği bisikleti ile devam eder.

"BU SUÇSA BEN BEYTULLAHI GÖRMEYE GİTTİM"

Artık vatan topraklarına gelmiştir Neşet Öz, ama onu kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle bekleyen 27 günlük bir cezaevi süreci vardır. Mahkemeye çıkartılan Öz, yaptığı kutsal yolculuğun ne derece önemli olduğunun farkındadır. Dik duruşunu bırakmaz ve savcılık ifadesinde aynen şu cesur cümleleri kullanır: “Bu suçsa ben Beytullah’I görmeye gittim. Gavur olmaya gitmedim ya, ne yaparsanız yapın.”der.

Verilecek cezaya razıdır Öz, çünkü ona farz olan bu kutsal yolculuğu yerine getirmiştir.

Bisikletiyle sınırları aşma cesaretini gösteren Neşet Öz’ü merak eden savcı onun bu yıllar sonra milyonlarca okuyucuya örnek teşkil edecek bisikletli fotoğrafını çekmesini ister. Hapishanede geçen 27 gün sonunda beraat kararı gelir ve yanına aldığı bisikletiyle sevdiklerine geri döner.

Tarihler 19 Şubat 1976’yı gösterdiğinde dünyaya veda eder Öz. Akıllarda kalan ise ölmeden bir gün önce söylediği “Yarın benim bayramın var” ile bu eski gazete sayfalarının ötesine geçip gönüllere işleyen hikayesi.