İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

ABD Başkanı Joe Biden ülkede son günlerde arka arkaya yaşanan silahlı saldırıların ardından Kongre'ye yeni bir teklif sundu.

Başkan Biden, yarı otomatik silahların ve yüksek kapasiteli şarjörlerin yasaklanması ya da silah alma yaşının 21'e çıkarılması çağrısı yaptı.

Biden, Beyaz Saray'da ülkede son dönemde artan silahlı şiddet olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden'ın konuşma yaptığı salona silahlı şiddet kurbanlarının anılması için ülkenin 50 eyaleti, 5 toprağı ve başkent Washington DC'yi temsilen mumlar dikildi.

HİÇBİR ŞEY YAPMADAN DURAMAYIZ

Daha önce yaşanan okul saldırıları ve diğer silahlı saldırıların ardından hiçbir şey yapılmadığını vurgulayan Biden, "Bu kez hiçbir şey yapmadan duramayız. Gerçekten bir şeyler yapmalıyız. Artık yeter." ifadesini kullandı.

Biden, ülkedeki yarı otomatik silahların yasaklanması çağrısı ile kimsenin Anayasa'nın 2. Ek maddesindeki silah edinme hakkını yok saymadıklarını belirterek, "Bu kimsenin hakkını elinden almak değildir. Bu çocukları korumaktır, aileleri korumaktır, tüm toplumu korumaktır. Bu okula, markete ya da kiliseye vurulma korkusu olmadan gitme hakkımızı korumaktır." dedi.

BİREYSEL SİLAHLANMADA DÜNYA BİRİNCİSİ

Bireysel silahlanmada dünyada ilk sırada olan ABD'de her 100 kişiye 120,5 silah düşüyor.

CNN’de yer alan bir habere göre, ABD'nin dünyada sivillerin elinde bulunan silahların kişi sayısından en fazla olduğu ülke olduğu tespit edildi.

Ülkede her 100 bin kişiden 4'ünün silah şiddeti sonucu hayatını kaybettiği ve bu oranın diğer gelişmiş ülkelerdeki ortalamanın 18 katı olduğunun altı çizildi.

SİLAH LOBİLERİNE KARŞI ÇAĞRI

ABD Başkanı Joe Biden, televizyonda yayınlanan bir konuşması sırasında silah yasasının sıkılaştırılması ve halkın silah lobilerine karşı tavır alması gerektiğini ifade etti.

Teksas'ta yaşanan silahlı saldırıya da değinen Biden, ilerleyen günlerde eşiyle beraber Teksas'ı ziyaret edeceğini aktardı.