İsrail askeri Gilad Şalit Hamas tarafından kaçırıldıktan sonra İsrail'e 1000 Filistinli karşılığında verilmişti. Esir takası anlaşması yapılırken masada bulunan İsrailli isimler anlaşmaya dair sessizliği bozdu.

İbranice yayım yapan Yediot Ahronoth gazetesi, Onbaşı Gilad Şalit'in serbest bırakılması ve buna karşılık bin Filistinli mahkumun serbest bırakılması için müzakerelere katılan İsrailli isimlerle röportaj gerçekleştirdi.

Gazete, aynı zamanda İsrail gizli servisi Şin Bet'in anlaşmanın bir parçası olarak bazı mahkumları serbest bırakmanın büyük bir risk olup olmadığını açıklayan ayrıntılı bir rapor hazırladığını da bildirdi.

Şin Bet tarafından hazırlanan bu belgenin hiçbir zaman yayınlanmadığını belirten gazete, Şin Bet raporunu okuyan Profesör Asa Kaşer'den alıntı yaparak, belgenin mahkumların isimlerini içermediğini, ancak ayrıntılı olduğunu ve herhangi bir şey hakkında konuşmayı reddettiğini belirtti.

Ayrıntıları hakkında bilgi verdi, ancak Şin Bet'in mahkumların geri dönmesini beklemediğini söyledi.

Rapora aşina olan bir başka kişi Şin Bet'in tahminlerinin doğru olmadığını ve çok sınırlı olduğunu söylerken, Şin Bet tarafından Wafaa al-Ahrar anlaşmasında yer alan bazı mahkumların bir daha asla geri dönmeyeceklerini söylediğini de sözlerine ekledi. Direniş aslında yeniden başlamıştı.

Bazı mahkumların direnişe geri dönmesinin yanı sıra, yüzlerce Hamas mahkumunun serbest bırakılmasının ve sahaya geri dönüşünün etkisinin çok büyük olduğunu ve İsrail"in görmezden gelmeye çalıştığını ve düzinelerce İsraillinin bunu ödediğini söyledi.

İbrani gazetesi, Wafaa al-Ahrar anlaşmasının bedelini canlarıyla ödeyen İsraillilerin sayısı hakkında kesin bir yanıtın olmadığını belirterek, şaşırtıcı bir şekilde Başbakanlık, Savaş Bakanlığı ve hatta Şin Bet tarafından bilinmediğine dikkat çekti.

Gazeteye göre, Wafa Al-Ahrar anlaşmasının ardından son on yılda gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında sunulan soruşturma ve iddianameler, anlaşmanın yazarlarının da doğrudan yer aldığı operasyonlarda en az 10 İsraillinin öldüğünü ve 18 İsraillinin de yaralandığını bildirdi.

Yedioth Ahronoth, anlaşmanın 100'den fazla editörünün Mayıs 2019'a kadar yeniden tutuklandığını ve 53 mahkumun direnişe geri döndükleri için serbest bırakılmadan önceki kararlarını iade etmeye karar verdiğini ve bunun yaklaşık “yüzde 15” anlamına geldiğini açıkladı. Anlaşmanın editörleri direnişe döndü.

Yahya Sinwar'la ilgili bir İsrailli yetkili, Şin Bet'in anlaşmanın bir parçası olarak Sinwar'ın serbest bırakılmasına hiçbir zaman karşı çıkmadığını söyledi, ancak Şin Bet bugün, Hamas'taki şiddet eksenine liderlik eden Sinwar'ın kişiliğini analiz edemediğini kabul ediyor.

Yedioth Ahronoth'a göre, bir İsrailli yetkili, anlaşmayı denetleyen Şin Bet güvenlik servisi başkanı Yoram Cohen'in, kurtarılan insanların yaklaşık %60 ila 70'inin direnişe geri döneceğini, ancak bunun başka bir yolu olmadığını söylediğini belirtti.

O sırada, Şin Bet'in, tutukluların Gazze'ye ve yurt dışına göndermeyi planladığı operasyonlarla başa çıkmakta ve onları engellemekte başarılı olacağını umuyordu.

Hapishane Koordinatörü "David Maidan" ise, "Shalit"in serbest bırakılması üzerine "İsrail"in anlaşmaya zorla gittiğini ve başka seçeneği olmadığını söyledi.

İlk seçeneğin Onbaşı Gilad Şalit'i ölümüne kadar esaret altında tutmak ya da bir mahkum değişimi anlaşması yapmak olduğunu da sözlerine ekledi ve "İsrail, askerin konumu veya durumu hakkında bilgi alamadığı için bir istihbarat hatası oldu." dedi.