ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de yeni hükümet kuracak olan Benyamin Netanyahu ile 1980'lere dayanan dostane ama çoğu zaman anlaşmazlıklarla sonuçlanan görüşmelerle dolu.

Biden ABD'de bir senatörken Netanyahu Washington'da İsrail büyükelçisi yardımcısı olarak görev yapıyordu. İkilinin ilk teması bu görevlerdeyken oldu. Siyasi farklılıklar da bu dönem içinde ortaya çıkmaya başladı. Biden, Neteyahu'ya söylediği hiçbir şeye katılmadığını birçok platformda belirtmişti.

Netanyahu 1996 yılında İsrail'e döner ve 3 yıl başbakan olarak görev alır. Ardından seçim yenilgisi alması Biden'ın ona mektup yazmasıyla sonuçlanır ki bu mektup Netanyahu'ya ABD'li politikacılardan gelen tek mektuptur.

Biden, Barack Obama döneminde de ikili arasında yaşanan sorunların çözümünde önemli bir katkıda bulunmuştur.

Tüm bunlara karşın Biden ve Netanyahu arasında en keskin ayrılığı bir Filistin devletinin kurulması oluşturdu. Biden, Filistin devletinin kurulmasından yanayken Netanyahu bu görüşe büyük bir sertlikle karşı çıkıyordu.

Netanyahu, ABD'yi daha önce iktidarda olduğu beş dönem içinde özellikle İran'a yaptırımların sadece ekonomik değil Orta Doğu ülkeleri arasında savunam amaçlı bir askeri ortaklıktan fazlasıyla tehdit etmesi gerektiğini savunuyor.

Netenyahu'nun Biden'ı kötü duruma düşürmesine neden olan en önemli olay, Obama'nın barış görüşmeleri için gittiği İsrail'de Netanyahu'nun Kudüs'te yeni yerleşim birimleri açacağını duyurması oldu. Bu durum Biden için yüz kızartıcı bir durum olmuştu.

2015 yılında, Biden, İsrail liderinin Beyaz Saray'a haber vermeden Meclis Sözcüsü John A. Boehner'ın bir Cumhuriyetçi davetini kabul etmesinin ardından, Bay Netanyahu'nun Kongre'de yaptığı konuşmaya katılmayı reddetti. Biden'ın katılım sağlamaması, İran'ın nükleer programıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda Netanyahu ile Obama yönetimi arasındaki anlaşmazlığı şiddetlendirdi.

2020 yılında Biden'ın seçimleri kazanması sonrası Netenyahu'nun kutlama mesajı göndermesi uzun saatleri bulacaktı. Kimi uzman bu durumu Netenyahu'nun Trupm'ı kızdıracağı düşüncesiyle yaptığını söyledi.

İsrail'deki erken seçimlerde Netenyahu'nun kazanması iki liderin eski görüş ayrılıklarını unutup uzun süre el sıkışmaları ile sonuçlanıyordu.

İsrail'de aşırı sağ ile hükümet kuracak olan Netenyahu hem kendi düşüncelerin hem de ortaklarının daha da aşırılıkçı olan düşüncelerinden dolayı ABD ile ters düşeceği ön görülüyor.