Biden, Brian Tyler Cohen'in Youtube kanalına verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına değindi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilk kez yaptırım uyguladıklarını dile getiren Biden, "Elimizde iki seçenek var, ya Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatıp Rusya ile tamamen bir savaşa gideceğiz ya da uluslararası hukuku ihlal eden bir ülkeye bedel ödeteceğiz." dedi.

Biden, kimsenin Rusya'ya karşı uyguladıkları ekonomik ve siyasi yaptırımların aniden sonuç vermesini beklemediğini, bu yaptırımların etkilerinin uzun vadede görüleceğini kaydetti.

Rusya'nın amacının NATO'yu bölmek olduğunu ancak bunu başaramadığını belirten Biden, "NATO'nun bir arada durması bir yana, Finlandiya ve İsveç konusunda olanlara bakın. Putin, istediklerinin tam tersi şeylerin yaşanmasına yol açıyor." diye konuştu.

ABD TARİHİNİN EN SİLİK BAŞKANI: JOE BİDEN

Joe Biden, 20 Kasım 1942 tarihinde Pensilvanya'nın Scranton şehrinde doğdu. Ailesi 1953 yılında Delaware eyaletine katıldı. Biden, Delaware Üniversitesinde siyaset bilimi ve Syracuse Üniversitesi’nde hukuk okudu.

Joe Biden 31 yaşında ABD Senatosuna seçilerek tarihin en genç senatörlerinden biri oldu, 37 yıl boyunca senatörlük yaptı.

ABD başkanlığı için ilk kez 2008 yılında Demokrat Parti'den aday olan Joe Biden, lçowa'da yapılan ön seçimlerde yüzde 1 oy alınca adaylığını çekti.

2008 yılında Demokrat Parti başkan adayı olan Barack Obama, Biden'i başkan yardımcısı olarak aday gösterdi. Obama seçimi kazanınca Biden, 2009 yılının Ocak ayında başkan yardımcısı olarak göreve başladı. Donald Trump seçimi kazandıktan sonra, 8 Kasım 2016 tarihinde görevini Mike Pence'e devretti.

25 Nisan 2019 tarihinde 3,5 dakikalık bir video paylaşarak başkan adaylığını duyurdu. Videoda Trump'ın ülkeyi kutuplaştırdığını, kendisinin ise birleştireceğini söyledi. Ön seçim sürecinde başarısız olan Biden, Lowa'daki ön seçimi 4. sırada, Hampshire'daki seçimi 5. sırada bitirdi.

Rakibi olan 3 adayın çekilmesiyle avantaj sağlayan Biden, Süper Salı ismi verilen 3 Mart tarihinde 14 eyalette yapılan 14 ön seçimin 9'unu kazandı, bunun üzerine son rakibi Bernie Sanders da adaylıktan çekildi.

17 Mart 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden, ABD'nin 46. Başkanı olarak göreve başladı. Ülke tarihinin en yüksek oyunu alan Biden, aynı zamanda en yaşlı başkan olarak seçildi.

Kendisini "Yahudi olmayan bir Siyonist" olarak tanımlayan Biden, seçim vaatlerinde “sözde Ermeni soykırımını” iddialarını tanıyacağını belirtmişti.

ABD tarihinin en yaşlı başkanı olarak seçilen Joe Biden, senatörlük görevine başladığı günden beri batı medyasında gaflarıyla gündeme geliyor. Yaptığı gaflar nedeniyle, ülkede Biden'in başkanlığa "zihinsel olarak uygun" olup olmadığı ile ilgili bir anket yapıldı ve ankete oy verenlerin yüzde 46'sı başkanlık için zihinsel yeterliliğe sahip olmadığını ifade etti.

ABD medyasında başkan yardımcısı Kamala Harris'in gizli başkan olduğu ve Joe Biden'i yönlendirdiğine dair birçok ciddi iddia yer alıyor.