Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta yaşanan korkunç patlama etraftaki mahalleleri yerle bir ederken 200’den fazla kişinin ölümüne ve 6 bin 500’den fazla kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. Yetkililer, patlamanın koruyucu önlemler alınmadan depolanan büyük miktarlarda amonyum nitrate nedeniyle gerçekleştiği açıklamasında bulunmuştu.

Sivil toplum örgütleri, patlamaya ilişkin yürütülen soruşturmada ‘yargı işlerine müdahale ve siyasi sınıfın hakimlere uyguladığı baskı’ konusunda uyarılarını sürdürüyorlar. AFP’ye göre felaketin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen henüz somut bir sonuca varılamadı.

Savcılık, istifa eden Başbakan Hassan Diyab ve Bitar’dan önceki yargıç Fadi Savan’ın da aralarında bulunduğu yetkilileri görevden aldı.

Bitar temmuz ayı başlarında meclisten, ihmalin yanı sıra kasten öldürme suçlamasıyla yürütülen kovuşturma için üç eski bakanın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Söz konusu bakanların milletvekili Ali Hasan Halil (Maliye Bakanı), Gazi Zuayter (Çalışma Bakanı) ve Nihad el-Meşnuk (İçişleri Bakanı) olduğu duyuruldu. Bitar’a göre söz konusu bakanlar, amonyum nitratın varlığını biliyorlardı ancak önlem almadılar.

Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Elie Ferzli, parlamento tarafından cuma günü düzenlenen, İdare ve Adalet Komisyonu ile yapılan toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin ‘soruşturmada yer alan delillerin ve şüpheleri ispat edecek tüm belge ve evrakların bir özetinin talep edilmesiyle sonlandığını’ söyledi.

Davayı yakından takip eden bir kaynak, adli müfettişin ‘Temsilciler Meclisi’nin dokunulmazlıklarının kaldırılması talep edilen milletvekilleri Ali Hasan Halil, Gazi Zuayter ve Nihad el-Meşnuk ile ilgili belge ve kanıt sağlama talebini’ reddettiğini belirtti.

Söz konusu adli kaynağa göre Bitar, Lübnan Parlamentosu’nun mesajına ‘teslim edilmesi gereken tüm belgeleri teslim ettiği’ ve ‘Temsilciler Meclisi İç Tüzüğü’nün 91 ve 98’inci maddelerinin, soruşturmayı yürüten hakimin elinde bulunan delil ve belgeler sunulmadan kovuşturulan bir milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırma zorunluluğu getirdiği’ cevabını verdi.

İnsan hakları aktivisti olan avukat Nizar Sağiyye, parlamentonun talebini ‘kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlali’ olarak nitelendirdi.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı’na (NNA) göre pazartesi günü, limandaki patlamada ölenlerin aileleri, eski bakanlar Gazi Zuayter ve Nihad el-Meşnuk’un evlerinin önünde dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısında bulundular.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) de dahil olmak üzere elliden fazla kuruluş, haziran ayında Birleşmiş Milletler’i (BM) Beyrut Limanı’ndaki patlamayla ilgili uluslararası bir soruşturma misyonu kurmaya çağırdılar. Örgütler, ‘açık siyasi müdahaleyi, üst düzey yetkililerin cezasız kalmasını ve adil yargılanma standartlarına saygı gösterilmemesini’ kınadılar.