İsrail'de kurulacak olan yeni hükümet öncesi aşırı sağ partilerin destekçilerine parti ajandasında yer alan maddeleri çok hızlı geçmememeleri yoksa yağılması istenen düşüncelerin kendilerine karşı geri tepeceği belirtildi.

Başbakan adayı Benjamin Netanyahu geçen hafta Yahudi Gücü lideri Itamar Ben-Gvir'e İsrail ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da polis üzerinde genişletilmiş yetkilere sahip güvenlik bakanı görevi sözü verdi.

Ben-Gvir ise bakanlığa geldikten sonra Mescid-i Aksa'nın Yahudi yerleşimcilere ibadet için açılmasını gerçekleştirmeye çalışacak ancak Benjamin Netanyahu'yu da kızdırmadan ve büyük sorunlar çıkarımadan bu işi yapmayı hedefliyor.

Polisten sorumlu olduğunda, Ben-Gvir hem ulusal polis komiserine hem de yerel polis şefine bu görmezden gelme politikasını genişletme emri verebilecek. Mescid-i Aksa'nın belli yerlerinden Yahudilerin ibadet etmesine izin verilecek bu zaman içinde normallleştirilecek.

2007'de Araplara karşı kurulan ve aynı zamanda İsrail'in ve ABD'nin terörist izleme listelerinde bir Yahudi militan grubuna destek vermekten hüküm giymiş bir Batı Şeria yerleşimcisi olan Ben-Gvir'in yükselişi, yurtiçinde ve yurtdışında endişe uyandırdı.

Aşırı milliyetçi Yahudi grubu Kach 1994'te El Halil'deki bir camide Filistinlileri katleden Baruch Goldstein adlı bir yerleşimciydi. Ben-Gvir de Kach'ın bir üyesiydi.

Ancak artık bir avukat olan Ben-Gvir, düşüncelerinin önceye göre daha ılımlı hale geldiğini söylüyor. Tüm Araplar yerine 'terörist' veya 'hain' olarak gördüğü kişilerin sınır dışı edilmesini istiyor.

Ben-Gvir'in açıklamaları Filistinliler tarafından şüpheyle karşılanıyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, "Ben-Gvir kabadayı, kanunları çiğneyen, ırkçı ve terörist olmaktan resmi sorumluluklara sahip bir adama geçmek istiyor, böylece üstleneceği pozisyonlar aracılığıyla bu ırkçılığı ve nefreti resmi hükümet politikasına dönüştürebilir" dedi.