Aşırı sağcı politikacı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in bir sonraki ulusal güvenlik bakanı olmaya hazırlanırken, onun ruhani rehberi ve müttefiki Haham Dov Lior, yeni hükümet üzerindeki potansiyel "ırkçı" etkisiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Arap Müslümanların etnik temizliğinin bir savunucusu olan Lior, üç partiden -Dini Siyonizm, Yahudi Gücü ve Noa- oluşan aşırı sağcı Dini Siyonizm koalisyonunun ruhani lideri konumunda.

Lior, İsraillileri koalisyona oy vermeye çağırdı ve seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Lior, siyasi meselelerde sözünü sakınmıyor ve defalarca "Batı İsrail Toprakları"nın (tarihi Filistin'in tamamı anlamına gelir) yalnızca Yahudilere ait olduğu teorisini savunuyor.

Kendi görüşüne göre yine Yahudilere ait olan "Doğu İsrail Ülkesi"nin, yani bugünkü Ürdün Krallığı'nın daha az kutsal olduğunu ve tehlikeye atılabileceğini iddia ediyor. Lior'a göre "Batı İsrail Toprakları"nın herhangi bir yerinden çekilmeyi ise günah olarak nitelendiriyor.

Lior, Filistin topraklarında yasadışı yerleşim birimlerinin inşasını destekliyor ve Filistinlilerin toprak sahibi olma hakkını tanımıyor.

İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin'in 1995'te öldürülmesinin ardından, Lior'un adı, Rabin'i ölüme layık bir hain olarak kınayan bir karar verdiği iddia edilen hahamlar arasında yer aldı.

Yahudi Gücü partisinin lideri Itamar Ben-Gvir, bir televizyon röportajında ​​Rabin'i incitmekle tehdit etti, ancak o sırada reşit olmadığı için suçlanmadı. Daha sonra Lior ve Ben-Gvir kalıcı bir dostluk kurdu.

Lior, 1987 ile 2015 yılları arasında işgal altındaki El Halil kentindeki Kiryat Arba yasadışı yerleşim biriminin hahamıydı. Müritlerinden biri olan Baruch Goldstein, 1994 yılında El Halil'deki İbrahim Camii'nde 29 Filistinliyi vurarak öldürdü. Haham Lior , Goldstein'dan daha sonra şöyle bahsetti : "Holokost'un tüm şehitlerinden daha kutsal."

2011 yılında, hahamlar Yitzhak Shapira ve Yosef Elitzur'un ırkçı ve soykırımcı kitabı "Kralın Tevrat"ına yazılı destek verdi. Yahudiler için iddia edilen bir risk teşkil etmektedir.

İsrail polisi, Haham Lior hakkında potansiyel kışkırtma nedeniyle soruşturma açtı ve ifade vermeyi reddedince hakkında tutuklama emri çıkardı. Aşırı sağcı yerleşimciler tutuklama emrine karşı yaygın protestolar başlattılar ve sonunda Lior polisle iki saatlik bir görüşme yapmayı kabul etti ve herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakıldı.

Temmuz 2014'te, İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgalinin ortasında, Lior , tüm Gazze Şeridi'nin yok edilmesine izin veren ve İsrail askerlerini savaşçılar ve askerler arasında ayrım yapma yükümlülüğünden kurtaran bir "psak halacha" (dini hüküm) yayınladı ve savaşçı olmayanlar masum sivilleri öldürmek ve Gazze'yi yok etmek sorun değil" dedi.

Karar, İsrail solunda öfke uyandırdı ve hakkında yeni bir soruşturma açılması çağrısında bulundu, ancak hiçbiri açılmadı. Lior söylemlerini iki katına çıkardı ve o yılın Eylül ayında bir konferansta şunları söyledi : “Sol, Araplara demokratik bir rejim vermek istiyor. Benim develeri nasıl yöneteceğimi bildiğim gibi onlar da demokratik bir rejimi nasıl yöneteceklerini biliyorlar. Suudi Arabistan'da bir dükkan sahibi, hırsızlık yapmaya çalışan herkesin eli kesileceği için dükkanı açık bırakabilir. Bildikleri tek dil bu.”

Lior, İsrail Toprağının "Araplardan temizlenmesi" gerektiğini söylemeye devam etti. Polis ifadeyle ilgili hiçbir soruşturma açmadı.

2015 yılında Lior, Paris'te 137 kişinin hayatını kaybettiği DEAŞ saldırılarına övgüde bulunarak, "Kanlı Avrupa'daki kötüler, 70 yıl önce halkımıza yaptıklarından dolayı bunu hak ediyor" dedi.
Haham Lior, ABD Yahudilerini 2016 başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a oy vermeye çağırdı. Trump, Lior'un bir arkadaşı olan David Friedman'ı ABD'nin İsrail büyükelçisi olarak atadı. Friedman , Lior'un baş haham olduğu İsrail Yahudi örgütü Komemiyut'a para bağışladı.

Lior haham Meir Kahane'ye ise saygı duyduğunu ifade ediyor. Kahane, İsrail Devleti de dahil olmak üzere birçok ülkede terör örgütü olarak tanımlanan aşırı sağcı Kach hareketinin kurucusuydu.