Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) desteklediği Ukrayna ile Rusya arasındaki tansiyon giderek yükselirken, dikkat çekici bir hamle de Belarus’tan geldi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'nın doğrudan saldırıya uğraması halinde, ülkesinin Rusya'nın yanında savaşa katılacağını söyledi.

Lukaşenko, Belarus Parlamentosunda yaptığı konuşmada, bölgede Rusya ile ABD ve Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) arasında artan askeri gerginliğe dair değerlendirmelerde bulundu.

UKRAYNA’YI DÜŞMANLIKLA SUÇLADI

Belarus'un güneyinde yer alan Ukrayna’da gerginliğin artığını belirten Lukaşenko, "Ukrayna, perde arkası pazarlığa konu oluyor, Ukraynalılar çatışmanın alevlerine itiliyor, kasıtlı olarak saldırganlığa hazırlanıyorlar. Belaruslular da dahil olmak üzere kardeş halklara karşı düşmanca bir tavır oluşturuyorlar" şeklinde konuştu.

Bölgede askeri bir çatışma ihtimalini değerlendiren Lukaşenko, yalnızca iki durumda savaş çıkabileceğini belirtti. Lukaşenko, "Savaş olacak mı, olmayacak mı? Evet, olacak ancak sadece iki durumda bu mümkün olabilir. Birincisi, Belarus'a doğrudan saldırı yapılırsa, Belarus'a karşı sıcak bir savaş başlatılırsa. İkinci durum, müttefikimiz Rusya doğrudan saldırıya uğrarsa. Belarus da buna katılır ve bunun temeli bizim müttefiklik anlaşmalarımızdır" dedi.

AVRUPA ÜLKELERİNE GÖZDAĞI

Ülkesine bir saldırı gerçekleştirilmesi halinde yüz binlerce Rus askerinin Belarus'a geleceğini ifade eden Lukaşenko, Batı’ya ve dünya ülkelerine gözdağı verdi.

Lukaşenko, "Batı, Belarus'ta Rus askerinin olup olmayacağı sorusuyla oldukça ilgili. Buna cevap vermek istiyorum. Eğer ülkemize yönelik bir saldırganlık olursa, yüz binlerce Rus askeri vatanımızı yüz binlerce Belaruslu ile birlikte korumak için burada olur" diye konuştu.

UKRAYNA HALKI İŞGALE KARŞI SİLAHLANDI

Rusya’nın olası işgal girişimine karşı ABD ve İngiltere gibi ülkelerin vatandaşlarına Ukrayna’yı terk etme çağrısı yapmasının ardından, Kiev yönetimi vatandaşlarına silah eğitimi ve atış talimi vermeye başladı.

Binlerce dolar ödeyerek silahlanmaya başlayan vatandaşlar, ülkelerini korumaya hazır olduklarını ifade ederken, ordudan temel eğitimin yanı sıra yakın dövüş eğitimi aldıkları da ortaya çıktı.

Olası bir savaş durumunda 255 bin kişilik Ukrayna ordusuna destek olması beklenen gönüllülerin eğitimlere büyük ilgi gösterdiği görüldü. Yapılan açıklamada, gönüllüler arasında veterinerlik öğrencisinden, mimara, belediye işçisinden şoföre kadar çok sayıda insanın yer aldığı kaydedildi.