Rusya'nın Akdeniz'deki en iyi ortağı olarak bilinen Cezayir ile 16 -28 Kasım tarihleri arasında “Çöl Kalkanı” adıyla ilk kez Cezayir topraklarında bir tatbikat yapacağını duyurmuştu. Bu tatbikat Rusya'ın Cezayir topraklarında yapacağı ilk tatbikat olma özelliğini taşıyordu.

ABD'de Eylül ayında, yirmi yedi Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekili Biden yönetimini, Cezayir'in Rus askeri teçhizatı satın alma duruma karşılık Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasasını (CAATSA) kullanmaya çağırmıştı.

Geçtiğimiz gün Cezayir Savunma Bakanlığı tarafından devlet televizyonunda yapılan açıklamayla, ülkenin güneybatısında, Fas sınırlarına yakın Bechar bölgesinde Rusya ile herhangi bir askeri tatbikat yapıldığını yalanladı.

Bu açıklamaya karşın hem Moskova hem de Cezayir tatbikatların programını daha önce doğrulamıştı.

İddia edilen tatbikatların 16-28 Kasım tarihleri ​​arasında yapılması gerekirken ani duyuru sürpriz oldu. Rusya henüz iptal iddiası ile ilgili bir açıklama yapmadı.

İki ordunun Kasım ayında terörle mücadele operasyonlarına odaklanan iki haftalık bir askeri tatbikat başlatması planlanmıştı.

Cezayir, BM'de Putin'in Kiev'e yönelik saldırısına karşı oy kullanmaktan kaçınmıştı ve tüm yaptırım tehditlerine karşı Moskova ile askeri ortaklığını sürdürmüştü.

Cezayir, Rusya'nın Afrika kıtasındaki en önemli askeri müttefiklerinden biri ve aynı zamanda bölgede en büyük Rus silah müşterilerinden biri olarak göze çarpıyor.

Eylül ayında Cezayir askerleri, Rusya'nın Doğu Askeri Bölgesi'ndeki "Vostok 2022" tatbikatlarına katıldı.

16 -28 Kasım tarihleri arasında “Çöl Kalkanı” Avrupa Parlementosu tarafından da birçok kez eleştiri ve kınama yağmuruna tutulmuştu.

17 milletvekilinden oluşan bir grup, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen'i Cezayir'in Rusya ile yakın siyasi ve ekonomik bağlarından 'derin endişe' dile getiren bir mektup sunmuştu.

Eylül ayında ise ABD'de yirmi yedi Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekili Biden yönetimini, Cezayir'in Rus silahları satın almasını onaylamak için Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasasını (CAATSA) kullanmaya çağırdı.

CAATSA, ABD hükümetinin "Rusya Federasyonu Hükümeti'nin savunma veya istihbarat sektörlerinin parçası olan veya bunlar için veya bunlar adına faaliyet gösteren bir kişiyle önemli bir işlem" yapanlara yaptırım uygulamasına izin veriyor.