Bangladeş, BM’ye Arakan krizinin çözümünde etkili olması için çağrı yaptı.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen, BM Myanmar özel elçisi Heyzer’i “Arakan krizine kalıcı çözüm için etkili rol oynamaya” çağırdı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Momen, katıldığı video toplantıda, "Arakanlıların Bangladeş'teki uzun süreli varlığı, bölge genelinde sonuçları olan insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi güvenlik sorunları yaratıyor." ifadelerini kullandı.

Dakka’nın, "Krizin beşinci yılında Bangladeş'in, hala bir milyondan fazla zorla yerinden edilmiş Myanmar vatandaşına ev sahipliği yapmanın birçok zorluğuyla boğuştuğunu" belirten Momen, önceliklerinin tüm Arakanlıların Myanmar'a geri gönderilmesi olduğunu bildirdi.

Bakan Momen, BM’nin "Arakanlıların emniyet ve güvenlik içinde geri dönüşü için Myanmar'da elverişli koşullar oluşturmaya yönelik çalışmasını" isterken, BM temsilcisi Heyzer de Bangladeş'i Arakanlılara karşı "olağanüstü insani hareketi" için övdüğü ve Arakanlı mülteciler sorununun gündeminin üst sıralarında kalacağı konusunda söz verdiği bildirildi.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA SOYKIRIM

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.