Bu yıl sonunda seçime gitmesi beklenen Bangladeş’te sular durulmuyor. Dakka'da oturma eylemi yapan Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP), Genel Sekreteri Mirza Fakhrul Islam Alamgir, bugün ülke çapında miting düzenleyeceğini söyledi.

Alamgir, parti destekçilerini BNP lideri ve eski Başbakan Halide Ziya'nın serbest bırakılması için yapılacak hükümet karşıtı eylemlere katılma çağrısında bulundu.

BNP ne talep ediyor?

BNP, parlamentonun feshedilmesi, genel seçimleri yapması için siyasi olmayan geçici bir hükümetin hayata geçirilmesi, bu geçici hükümetin tarafsız seçim komisyonu oluşturması ve muhalefet liderleri, aktivistler, gazeteciler, dini liderler ile Halide Ziya'ya karşı açılan siyasi temelli davaların düşürülmesi taleplerinde bulunuyor.

Bangladeş’teki hükümet karşıtı protestolar

8 Aralık 2022 tarihinde ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin binlerce destekçisi, başkent Dakka'daki Golapbagh sahasında iki gün boyunca hükümet karşıtı gösteriye düzenlemişti.

Bangladeş polisi göstericilere göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak müdahalede bulunmuştu. Polisle göstericiler arasında çıkan olaylarda da 30 yaşındaki Mokbul Hossain'in yaşamını yitirmişti.

Öte yandan gösterilerde 50’den fazla gösterici yaralanırken bazı parti yetkilileri de gözaltına alınmıştı.