Bangladeş'in kötü şöhretli Hızlı Eylem Taburu'nun (RAB) Birleşik Krallık'ta siber güvenlik ve gözetleme eğitimi aldığını bildirmesinden bir gün sonra, üyelerinden dokuzunun da en az iki Avrupa Birliği'nde eğitim aldığını ortaya çıkardı.

RAB için çalışan yedi kişi, Aralık 2021'de Amerika Birleşik Devletleri tarafından insan hakları ihlallerine karıştıkları iddiasıyla Global Magnitsky Yasası uyarınca yaptırıma tabi tutuldu.

Bu kararın ardından 2022'de ABD tarafından yaptırım uygulanan yedi kişiden biri de dahil olmak üzere dokuz RAB üyesi, Hollanda ve Polonya'da eğitim veya diğer hizmetler aldı.

2010'dan bu yana insan hakları grupları, RAB'nin zorla kaybetmelerden yargısız infazlara ve keyfi tutuklamalara kadar uzanan insan hakları ihlalleri iddiaları hakkında kapsamlı yazılar yazdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Güneydoğu Asya Direktörü Meenakshi Ganguly, "Bu hükümetlerin, RAB'nin zaten suçlandığı ve sorumlu bulunduğu suistimallere olanak sağladığından endişe duyuyoruz."dedi.

ABD, 2021'de RAB'ye ve yedi mevcut ve eski yüksek rütbeli RAB yetkilisine yaptırım uyguladığında, örgütün 2009'dan bu yana en az 600 zorla kaybetmeye ve 2018'den bu yana 600'den fazla yargısız infaza karıştığına dair kanıtları ortaya koydu.

El Cezire'nin elde ettiği belge ve açıklamalara göre, RAB görevlileri Mart 2022'de yabancı istihbarat eğitimi aldıkları Polonya'ya gitti.

Polonya'daki eğitim, askeri personele, kolluk kuvvetlerine ve özel askeri şirketlere eğitim veren European Security Academy (ESA) adlı bir şirket tarafından verildi.

Bunlar arasında ABD tarafından yaptırım uygulanan yedi kişiden biri olan RAB Ek Genel Direktörü Khan Mohammad Azad da vardı.

Belgelere göre, yılın ilerleyen saatlerinde, Eylül ayında, üç RAB üyesi, Police Dogs Center adlı bir şirketten RAB'nin köpek ekibi için satın alınan polis köpeklerinin "sevkiyat öncesi denetimine katılmak" için Hollanda'ya gitti.

İnsan hakları ihlalcilerini cezalandırmak için oluşturulan ABD'nin Global Magnitsky İnsan Hakları Hesap Verebilirlik Yasası uyarınca, yaptırım uygulanan bir kişi veya kuruluşun ABD varlıkları dondurulur ve ABD şirketlerinin ve bireylerinin bunlarla iş yapması yasaklanır.

ABD merkezli insan hakları örgütü Önce İnsan Hakları'nda hesap verebilirlik için denetim personeli avukatı Amanda Strayer'e göre, Avrupa'ya seyahat eden RAB görevlileri, insan hakları ihlalcilerine karşı yaptırımlar söz konusu olduğunda müttefiklerin neden birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor.

Avrupa'ya 25'ten fazla seyahat

I-Unit tarafından toplanan ek veriler, RAB görevlilerinin 2017'den bu yana 25 defadan fazla Avrupa'ya seyahat ettiğini ortaya koyuyor. Bu gezilerden bazıları toplu gözetleme ekipmanı kullanma konusunda eğitim almak, diğerleri ise ekipmanın sevkiyat öncesi denetimleri içindi.

2017'de ABD'nin yaptırım uyguladığı kişilerden biri olan dönemin lideri Benazir Ahmed, Almanya'da bir polis konferansında konuşmacıydı.

2004 yılında kurulan güç, yargısız infazlar, zorla kaybetmeler ve işkence ile ilişkilendirildi ve HRW tarafından "ölüm mangası" olarak adlandırıldı.

Mart 2021'de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, kötü muamele ve işkence iddialarının "uzun süredir devam eden bir endişe" olduğunu söyledi.

Bangladeş, BM barışı koruma güçlerine dünyanın en büyük katkısını yapan ülke ve bir BM çalışma grubu, eski RAB üyelerinin bu misyonlar için uygun olması konusundaki endişelerini dile getirdi.