18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle Balkan ülkeleri Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Karadağ’dan gönüllülerin, Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen atalarına ahde vefa için okudukları hatmi şerifleri ve doğum yerlerinden aldıkları topraklardan oluşan emanetlerini teslim etmek üzere 1 hafta sürecek “Dostluk ve Kardeşlik Yolculuğu” Üsküp’ten başladı.

Sabah namazını müteakip Üsküp Murat Paşa Camii Meydanı’ndan yola çıkan gönüllüleri Çayır Belediye Başkanı Visar Ganiu, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Başkanı (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin, Murat Paşa Camii İmamı Hafız Saduddin Süleyman ve çok sayıda vatandaş uğurladı.

Yolculuk öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan, Çayır Belediye Başkanı Visar Ganiu, günün erken saatinde eski çarşıdan Çanakkale’ye doğru yola çıkan bisikletçileri desteklemeye ve uğurlamaya geldiğini söyledi.

Bisikletçilerin 2019’da da aynı yolculuğu yaptıklarını anımsatan Ganiu, bunun güzel bir gelenek olacağını belirterek, “Gördüğünüz gibi Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk’tan bisikletçiler var. Kosova’dan Kuzey Makedonya’nın talep ettiği vize rejiminden dolayı gelen olmamış. Gerçekten de çok güzel bir etkinlik. Çayır Belediyesi bu tür etkinliklerin her zaman destekçisi olacaktır.” diye konuştu.

Yolculuğu düzenleyenlerden Üsküp Dağcılık Derneği üyesi Kamuran Hirda da amaçlarının Balkan ülkelerinden başta olmak üzere Çanakkale’de şehit düşenleri yad etmek olduğunu söyledi.

Yolculuk hakkında bilgi veren Hirda, “Yolculuğumuz 7 gün sürecek ve yaklaşık 800 km olacak. Bugün 10 Mart’ta Üsküp’ten yola çıkıyoruz ve her gün 110-130 km arasında sürmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE BİR ZAMANLAR TAVA TENCERELER VARDI ŞİMDİ SİHA’LAR VAR

Gönüllülerden Sami Emin ise Çanakkale şehitleri için yasin ve hatimler okuduklarını söyledi.

Balkanlardan ümmet olarak yola çıktıklarını kaydeden Emin, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra yolculuk için karar aldık. Türkiye’nin düşmanları aynı düşmanlar, Çanakkale düşmanları şu anda da mevcut. Türkiye için hareket ediyoruz. Bir daha 15 Temmuz’lar tekrarlanmasın. İnşallah büyük Türkiye tekrar güçleniyor. Bir zamanlar tava tencereydi ama şimdi SİHA’lar çıkıyor elhamdulillah. Türkiye’nin Balkanlara da son 20 yılda her hususta büyük katkıları var şükürler olsun. Selamlar, dualarımız sizinle Türkiye.” şeklinde konuştu.

“Dostluk ve Kardeşlik Yolculuğu”na MATÜSİTEB’in lojistik destek sağladığı belirtildi.

Günde ortalama yaklaşık 130 km bisiklet sürmeyi hedefleyen gönüllüler Bulgaristan üzerinden 18 Mart’ta Çanakkale’ye varmayı hedefliyor.