İSTANBUL – Birleşik Arap Emirlikleri Yüksek Mahkemesi, insan hakları aktivisti Ahmed Mansur’a sosyal medyada ülke imajına zarar vermek suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verdi.

Siber Suçla Mücadeleden Sorumlu Savcı, Ahmed Mansur’u ‘sosyal ağları kullanarak yanlış bilgi yayınlamak’ ile suçladı. Ahmed Mansur’a yöneltilen diğer suçlamalar ise şu şekilde:

 “Ulusal birliği ve sosyal barışı baltalamak, devletin itibarını lekelemek ve itaatsizliği teşvik etmek.”

Uluslararası Af Örgütü,  yayınladığı raporda hapis cezasını kınayarak, “Birleşik Arap Emirlikleri’nde ifade özgürlüğüne yer yok.” dedi. Af Örgütü’nün yayınladığı raporda şu ifadelere yer verildi:

“Ahmed Mansur’un tek suçu sosyal medyadan barışçıl yollarla görüşlerini paylaşmak, Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu ifadeleri ağır hapisle cezalandırması çok çirkin. Yetkililer, Ahmed Mansur'u görüşlerini ifade etmeye cesaret ettiği için cezalandırmak yerine derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakması gerekiyor.”

İnsan hakları aktivisti Ahmed Mansur, 2011 yılında “Sosyal medyayı ülke liderine hakaret etmek için kullanmak” suçlamasıyla 3 yıl hapse mahkum edilmişti. Aynı yıl BAE lideri tarafından affedilen Mansur’un pasaportuna el konulmuş ve yurtdışına çıkma yasağı almıştı.