Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Rim el-Haşimi, İsveç'in Abu Dabi Büyükelçisi Liselott Andersson'u bakanlığına davet ederek, Kur'an-ı Kerim provokasyonu ile İsveç'e BAE'nin protestosunu iletti.

Ülkesinin dinleri rencide eden tüm uygulamaları reddettiğini söyleyen Haşimi, dini sembollere ve kutsallara saygı duyulmasını ve provokasyonlardan uzak durulması gerektiğini iletti.

Dünyanın hoşgörünün yayılmasına ve nefret ile aşırılıktan uzaklaştırılmasına ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçtiğini belirten Bakan Haşimi, bu tür eylemlerin daha fazla gerginliğe neden olduğunu belirtti.

BAE Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "nefret söyleminden kaçınılması, dinlere ve kutsallara hakaret etmekten uzak durulmasını" istemişti.

DANİMARKALI AŞIRI SAĞCI SİYASETÇİ BİR KEZ DAHA KUR'AN-I KERİM YAKTI

Türklerin ve Müslümanların kalabalık şekilde yaşadığı İsveç'in Rinkeby Mahallesi'nde cuma namazı sonrası Kur'an-ı Kerim yakmak için izin alan Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) Genel Başkanı Rasmus Paludan, yüzlerce polis koruması eşliğinde yaptı.

Kısa bir süre sonra aynı bölgede ikinci kez Kur'an-ı Kerim yakma provakasyonunu yapan Paludan'a, çevrede toplanan insanlar tepki gösterdi. Bir araya gelen insanlar Paludan'ın bölgeden uzaklaştırılmasını isterken, polis bu isteğe karşı çıktı.

Polisin Paludan'ı uzaklaştırılmaması üzerine grup ve polis arasında arbede çıktı, polise taş atarak saldıranlar arasından 8 kişi tutuklandı.

Rasmus Paludan, dün de İsveç'in Jönköping şehrinde Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Sonrasında Linköping ve Norköping bölgesinde de aynı eylemi gerçekleştirmek isteyen Paludan'a 200 kişilik bir grup tepki göstermişti.

PAPAZA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Paludan'ın Jönköping şehrinde Kur'an-ı Kerim'i yakma provakasyonu esnasında yaptığı İslam'ı aşağılayıcı konuşmayı engelleyebilmek için Roslatt Kilisesi'nin tüm çanlarını çalan Papaz Fredrik Hollertz hakkında, halka açık düzenlenen toplantıyı sabote etmekten soruşturma açıldı.

Papaz Hollertz, Expressen gazetesine verdiği röportajda, "Bu adamın gösterisini engellemek için çanları çaldım. Polis bunun yasal olmadığını belirterek bana soruşturma açtı. Para cezası alırsam bu cezayı ödememde birçok kişi yardım edeceğini söyledi" ifadesini kullandı.