BAE ile İsrail yüksek teknoloji sektöründe ortak yatırım fonu kurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Bilim ve Teknoloji Bakanı Orit Farkash Hacohen'in sunmuş olduğu yatırım fonu teklifinin hükümetin onayını aldığı bildirildi.

BAE ile ortak fon kurma girişiminin ilişkilerin normalleşmesinin başlangıcı olarak, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Kasım 2021'de Abu Dabi'ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid ile Bennett arasında ele alındığı belirtildi.

İki uluslu endüstriyel Ar-Ge fonunun kurulmasıyla İsrail ile BAE’li şirketler arasındaki ortak faaliyetlere yönelik teşvik artışı hedeflendiği vurgulandı.

Fon kapsamında ülkelerin 10 yıl süreliğine yıllık 5’er milyon dolardan toplamda 100 milyon dolarlık bütçe ayıracağı ifade edildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de, fonun onaylanmasına ilişkin Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İsrail ve BAE, yaşam kalitesini artıracak ileri teknolojilerin geliştirilmesine yönelik ortak tutkuyu paylaşıyor." dedi.

BAE’NİN İSRAİL’DEN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ ALACAĞI İDDİASI

BAE’nin İsrail’den savunma sistemleri almak için görüşmeler yaptığı iddia edildi.

İran destekli Husiler tarafından Abu Dabi’de düzenlenen saldırının ardından gerçekleştiği öne sürülen görüşmede, BAE tarafından İsrail savunma sistemleri şirketi Skylock’ın başkanından acil destek istediği belirtilmişti.

BAE İSRAİL İLE İNSANSIZ DENİZ ARACI TASARLAYACAK

Birleşik Arap Emirlikleri'nin savunma sanayi firması "EDGE Group" ile İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, yapılan anlaşmayla hem ticari hem de askeri anlamda kullanılabilecek M-170 tipi insansız deniz araçlarını tasarlamanın hedeflendiği belirtilmişti.

IAI CEO'su ve Başkanı Boaz Levy ise bahsi geçen anlaşmayı, "bölgede artan çaba ve ortaklıklar kapsamında atılan bir adım olarak" değerlendirmiş ve anlaşma sayesinde iki firmanın teknolojik yeteneklerinin birleşeceğini işaret etmişti