Birleşik Arap Emirlikleri merkez bankası Cuma günü, Şubat ayında İngiltere ve ABD yaptırımları altına alınan Rusya'nın MTS bankasına geçen yıl verdiği lisansı iptal edeceğini söyledi.

Bankanın Abu Dabi Emirliği'nde lisanslı BAE şubesindeki operasyonlar, merkez bankası gözetiminde altı ay içinde tasfiye edilecek.

BAE merkez bankasının yaptığı açıklamada, "Bu karar, MTS Bank'ın yeni statüsüyle ilgili mevcut seçenekleri ve bankayla ilişkili yaptırım risklerini dikkate aldıktan sonra geldi. Tasfiye sürecinde şubenin, merkez bankasının ödeme sistemlerini kullanmasına izin verilecek eski yükümlülüklerin mahsup edilmesi dışında yeni hesap açmasına veya işlem yapmasına izin verilmeyecektir." denildi.

Rusya'nın da dahil olduğu OPEC+ petrol ittifakının bir üyesi olan BAE, Ukrayna'nın işgali konusunda Rusya'yı izole etmeye yönelik Batı baskısına rağmen Moskova ile iyi ilişkilerini sürdürdü. Moskova'ya uygulanan küresel yaptırımlara da ortak olmamıştı.
Ukrayna çatışması başladığından beri çok sayıda Rus, BAE'de güvenli bir sığınak aradı. ABD'li yetkililer, merkez bankası da dahil olmak üzere düzenleyicilerle yaptırımlardan kaçınmanın önemini görüşmek üzere BAE'yi ziyaret etti.

Rusya'nın en büyük mobil operatörü Mobile TeleSystems'in bir fintech birimi olan MTS Bank, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin birinci yıldönümünde Şubat ayında açıklanan 200 kurum ve kişiye yönelik daha geniş yaptırım paketinin bir parçasıydı.

MTS'nin hemen bir yorumu olmadı.

Batı, BAE'yi İHA parçalarını Rusya'ya sattıkları ile ilgili uzun zamandır baskı yapıyordu.