WASHINGTON (AA) - Azerbaycan'ın İkinci Karabağ Savaşı'nda elde ettiği zaferin 2. yıl dönümünde '8 Kasım Zafer Günü' ABD'nin başkenti Washington'da resepsiyonla kutlandı.

Azerbaycan'ın Washington Büyükelçiliğinin ev sahipliği yaptığı resepsiyon Ronald Reagan Binası, Uluslararası Ticaret Merkezi'nde düzenlendi.

Resepsiyona Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye'nin Washington Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Hakan Çanlı'nın yanı sıra birçok büyükelçi, diplomat, askeri ataşe ve çok sayıda davetli katıldı.

Program, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve Azerbaycan ile ABD milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Bayramov, Azerbaycan halkının bu zafer günü için ağır bedeller ödediğinden bu günün her Azerbaycanlı için çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Azerbaycan'ın ilk Karabağ savaşında, nüfusunun yüzde 20'sini kaybettiğini, 1 milyondan fazla Azerbaycanlının dışarıda mülteci durumuna düştüğünü, 700 bin kişinin ise Azerbaycan içinde mülteci durumuna düştüğünü hatırlatan Bayramov, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1993'te aldığı karar başta olmak üzere birçok uluslararası örgütün Ermenistan'ın Karabağ'dan tamamen çekilmesi çağrısında bulunduğu halde Ermenilerin Karabağ'da etnik temizlik dahil birçok suç işlediğine dikkati çekti.

Bayramov, Karabağ konusunun siyasi bir çözümünün mümkün olmadığının anlaşılması üzerine Azerbaycan ordusunun Cumhurbaşkanı ve Başkomutan İlham Aliyev'in emri ile 22 Eylül 2020'de topraklarını geri almak üzere askeri harekat başlattığını kaydetti.

Ermenistan'ın bölgeden çekildikten sonra Karabağ'da yaşanmış olan büyük bir yıkımı gördüklerini anlatan Bayramov, Azerbaycan'ın kısa sürede Karabağ'ı yeniden imar etmek üzere son iki yılda 3 milyar dolar ayırdığını belirtti.

Azerbaycan'ın savaştan kısa bir süre sonra barış müzakereleri için Ermeni tarafına çağrıda bulunduğunu kaydeden Bayramov, 'Azerbaycan barışa hazırdır ancak bir yıl boyunca Azerbaycan'ın barış teklifine karşılık verilmedi. Azerbaycan, bu sefer şubat ayında gelecekteki bir anlaşma için temel prensipler olarak adlandırdığımız bir metin hazırladı. Bu hem Ermenistan tarafına iletildi hem de kamuoyuna açıklandı. Uluslararası toplumda da önemli bir karşılık buldu.' diye konuştu.

Bayramov, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin daha sonra görüştüğünü ve Dışişleri Bakanlarının müzakereler için çalışması talimatı verdiğini, bunun üzerine ise ekim ayında Cenevre'de dün de Washington'da Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ev sahipliğinde bir araya geldiklerini söyledi.