Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan ile normalleşme sürecinin sağlıklı yürümesi için bazı mutlak kriterlerin olduğunu ifade ederek barışın sağlanmasının en önemli koşulunun uluslararası hukuka uygun şekilde Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün esas alınması olduğunu aktardı.

"ERMENİSTANLI SİYASİLERİ DAHA AKILCI DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Ermenistan’ın son dönemlerde Azerbaycan’a yönelik saldırılarına değinen Bayramov, Cumhurbaşkanı Aliyev ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgede istikrarın ve gelişmenin sağlanması yönündeki yapıcı mesajlarını hatırlattı.

Bayramov şöyle devam etti:

“İki liderin bu mesajları son derece önemli. Barışın ve istikrarın sağlanmasına yönelik bu mesajlara Ermenistan’ın nasıl tepki vereceği, hangi yolu seçeceği tamamen Erivan yönetimine kalmış bir karar. Bu artık Ermenistan siyasetinin sorumluluğunda olan bir konu. Umuyoruz ki bu düzgün bir seçim olsun. Maalesef Ermenistan’ın rövanşist açıklamalarına halen şahit oluyoruz. Helen toprak iddialarına yönelik açıklamalarını duyuyoruz. Bunlar çok tehlikeli açıklamalar. Ermenistanlı siyasileri daha akılcı, daha sorumluluk sahibi gibi davranmaya çağırıyoruz. “

Bayramov, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Başbakan Yardımcılarının öncülüğünde bir mekanizma oluşturulduğunu, komisyonun yaklaşık 10 aydır ulaşım ve nakliye konusunda çalışmalarını yürüttüğü bilgisini paylaştı.

"SINIRLARI ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN OLARAK BELİRLEMENİN ZAMANI GELMİŞTİR"

Bayramov, son günlerde Ermenistan’dan Azerbaycan askerlerine ve sivillere yönelik provokatif saldırılar düzenlendiğini, sınır ihlalleri gelmeye başladığını belirterek, Ermenistan’ın tüm bu provokasyonlarının sonuçsuz kalacağını ifade etti.

“İki devletin bağımsızlığını elde etmesinin üzerinden 30 yıl geçti. 30 yıl içinde bu iki ülke arasında sınırların belirlenmemesi normal bir durum değildir. Bunun sebepleri belli. Uzun yıllar boyunca Ermenistan tarafından yürütülen işgalci siyasettir.

Ancak Azerbaycan 30 yıldır işgal altında olan topraklarını geri almıştır. Azerbaycan topraklarını geri aldıktan sonra uluslararası sınırlarını belirlemiştir ve bu da yeni bir imkan yaratmıştır. Bu sınırların uluslararası hukuka uygun olarak belirlemenin zamanı gelmiştir."

"AZERBAYCAN VE TÜRK HALKININ KALBİ AYNI ATIYOR"

Zaferin elde edilmesinde Türk devletinin, Türk halkının gösterdiği destekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu vurgulayan Bayramov, şöyle konuştu:

Türkiye’nin her zaman olduğu gibi bundan sonra da kudretli ve güçlü olmasını isterim. Türkiye'nin sadece bölgesinde değil, tüm dünyada lider ülkeler arasında başarılı bir şekilde ilerlemesini arzu ederim. Bu, her birimizin sevinç ve gurur kaynağıdır. Bunu hem kendi adıma hem de Azerbaycan’da yaşayan her bir yurttaş adına söylüyor ve arzu ediyoruz. Çünkü Azerbaycan ve Türk halkının kalbi aynı atıyor."