Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in görüşmesini değerlendiren Dodik, liderlerin Bosna Hersek’teki duruma bakışlarını takdir ettiğini belirtti.

Diyalog gerçekleştirilmesi için taraf olduk olduklarından dolayı Erdoğan ve Vucic’e müteşekkir olduğunu ifade eden Dodik, kendilerinin başından beri Dayton Barış Anlaşması’na saygı ve Bosna’daki kurucu halkların diyalogunu destekledikleri iddiasında bulundu.

Dodik, “Sırp Cumhuriyeti bir anlığına dahi olsa Bosna Hersek’te barış ve istikrarı tehdit etmemiştir. Böyle bir niyetimiz olmadı. Israr ettiğimiz şey, anayasaya ve Dayton’da imzalanan şeylere saygı” dedi.

Ayrılıkçı lider Dodik, “Bosna Hersek’teki gelişmelere başka herhangi birinin karışması hiçbir iyi sonuç getirmez. Bosna Hersek’in kaderi, Erdoğan, Vucic ve Milanovic’in önderliğinde yerel politikacıların diyaloguna bağlı” ifadelerini kullanırken, Bosna’daki siyasi krizin Türkiye, Sırbistan ve Hırvatistan liderlerinin ara buluculuğuyla çözülebileceğini söyledi.

“BAĞIMSIZ SIRP CUMHURİYETİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Brçko Özerk Bölgesi’nde gerçekleştirilen yasa dışı kutlamalara katılan ayrılıkçı Sırp lider Milorad Dodik, “Hürriyete ve kendi cumhuriyetlerine sahip olmak Sırp halkının hakkıdır. Brçko’da yaşayan Sırpların cumhuriyete ve Sırp Cumhuriyeti’ne mensup olmaya hakları vardır. Biz bu hakkı destekliyoruz ve Müslümanların da kendilerine ait şeyleri olması hakkına itirazımız yok. Fakat Sırpların etnik azınlık konumuna düşeceği bir yurttaşlık cumhuriyeti hikayesine izin vermeyeceğiz” diye konuşmuştu.

ABD DODİK’E YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

ABD Hazine Bakanlığı, resmi sitesinde Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Milorad Dodik ve siyasetçinin kontrolü altında olan bir yapı olarak tarif edilen Banja Luka merkezli Alternativa Televizyonu'nun yolsuzluk ve Bosna Hersek’in istikrarı ve toprak bütünlüğüne tehditler nedeniyle yaptırım listesine alındığını bildirmişti.