Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, Bosna Hersek Savcılığı’nın başlattığı “anayasal düzene saldırı” soruşturmasının Sırp Cumhuriyeti’ni defnetme girişimi olduğunu ve Bosna Hersek Mahkemesi ve savcılığın Sırp Cumhuriyeti’nde faaliyet göstermesini yasaklamaya hazırlandıklarını söyledi.

Dodik, “Organize bir şekilde kendimizi savunacak ve kendi tarafsız yargımızı kuracağız” diye konuştu.

Bosna Hersek dahilindeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nde entite meclisinin silahlı kuvvetler dahil devlet kurumlarından çekilme ve devlete ait stratejik yetkilerin entite üzerine alınması yönündeki oturumu sonrasında Bosna Hersek Savcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Dnevni Avaz gazetesinin haberine göre soruşturmanın baş şüphelisi olan Sırp lider Milorad Dodik, savcılığın Sırp siyasi liderleri hedef alan anayasal düzene saldırı soruşturmasının motivasyonunun siyasi olduğunu ileri sürdü.

“Bu süreç, Bosna Hersek’in sonunun başlangıcıdır” diye konuşan Dodik, entitenin Ocak ayında kendine ait Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu oluşturacağını ve bunun için yasal hazırlığın tamamlandığını söyledi.

Bosna Hersek’te güvenlik güçlerinin entite hükümetinin koalisyon ortaklarının merkezlerine operasyon gerçekleştirerek bazı belgelere el koymasını değerlendiren Dodik, “Sırp Cumhuriyeti, organize bir şekilde kendisini müdafaa edecek. Bu, bir ay içerisinde kanunlarla düzenlenmiş yargımız olacağı anlamına geliyor. Bosna Hersek Savcılığı ve Mahkemesi’nin Sırp Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet göstermesini yasaklayacak, siyasi kararlar vermeyecek olan kendi tarafsız yargımızı kuracağız. Ocak ayında kendi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’muzu oluşturacağız” diye konuştu.