Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen soykırıma ilişkin oylamanın, 7 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

Avusturya Parlamentosunda, ülkedeki Bosna Hersek Dernekleri Federasyonu "Consilium Bosniacum" tarafından 2020 yılında başlatılan inisiyatif sonucunda, Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da yaşananların devlet nezdinde soykırım olarak tanınmasına yönelik oylama gerçekleştirileceği bildirildi.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşından sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımına ilişkin oylamanın, 7 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

DÜNYA İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Consilium Bosniacum” Federasyonu Başkanı Damir Saracevic, N1 televiyonuna yaptığı açıklamada, söz konusu federasyonun 21 dernekten oluştuğunu ifade etti.

Federasyonun kurulma amacının bu tür inisiyatifler başlatmak ve dernek üyelerinin sesini duyurmak olduğunu söyleyen Saracevic, 183 üyeli Avusturya Parlamentosunun, 152 üyesinin söz konusu kararı destekleyeceğini savundu.

İnisiyatifin en önemli destekçilerinden biri olan Avusturya Parlamentosunun Boşnak asıllı üyesi Bedrana Ribo da, “Avusturya çok büyük bir adım atıyor. Bu, dünyadaki bütün ülkeler için örnek teşkil ediyor. Umarım diğer ülkeler de böyle bir adım atmaya karar verirler.“ dedi.

MECLİS’İN YÜZDE 80’İ KABUL EDİYOR

Parlamentonun diğer üyeleriyle görüşerek kendilerini inisiyatif hakkında bilgilendirdiğini anımsatan Ribo, “Parlamentonun yüzde 80'inden fazlasının bu talebi kabul ettiğini biliyoruz. Siyasi irade kesinlikle mevcut. Avusturya devlet olarak Srebrenitsa Soykırımı konusunda her daim açık ve net bir tavır sergilemiştir.“ diye konuştu.

Ribo, Parlamentodaki bazı partilerin inisiyatife karşı çıkmasının olumsuz tepkilere neden olacağını söyledi.

Balkan News