Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Çin asıllı Avustralyalı yazar Yang Hıngcün aleyhindeki casusluk iddiaları ve dava sürecinde yaşanan gecikmelerden "derin endişe" duyduklarını bildirdi.

Wong, Yang'ın 2019'da Çin'de gözaltına alınmasının yıl dönümünde yaptığı açıklamada konuyu tekrar gündeme taşıdı.

Yang'ın davasındaki gecikmelerden dolayı "derin endişe" duyduklarını dile getiren Wong, Yang'ın refahını ve çıkarlarını "en üst düzeyde" savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Yang'ın destekçilerinden Sidney'de yaşayan akademisyen Feng Çongyi de Avustralya basınına davanın nisandan önce çözülemeyeceğine işaret etti.

Feng, Yang'ın davasıyla ilgilenen mahkemeye yakın zamanda bu sorunun çözüme kavuşturulması için 7'nci kez 3 aylık uzatma verildiğini aktardı.

İki ülkenin ticari ilişkilerini normalleştirmeden önce bu sorunu çözmesi gerektiğini kaydeden Feng, "Bu benim dileğim ancak (Avustralya'nın) Çin baskısına ve ticari çıkarlarına boyun eğmeyeceğinden emin değilim." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin basın açıklamasında, uluslararası yasa kapsamında yalnızca Avustralyalı diplomatların Yang'ı ziyaret etmesine izin verdiklerini belirterek, davaya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Vang, açıklamasında şunları kaydetti:

"Çin, Avustralya'yı ülkenin yargı egemenliğine saygı duymaya, Çin yargı organlarının davaları hukuka uygun şekilde ele almasına herhangi bir şekilde müdahale etmekten kaçınmaya ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi için somut adım atmaya çağırıyor."

Çin asıllı Avustralyalı yazar Yang Hıngcün, casuslukla suçlanıyor

Avustralya vatandaşı Yang Hıngcün, Ocak 2019'da New York'tan seyahat ettiği Çin'in Guangcou kentine gidişinde ulusal güvenlik şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Yang, o tarihten bu yana hücrede tutuluyor.

Yang, Mayıs 2021'de çıktığı duruşmada işkence gördüğünü öne sürmüş, mahkeme, davada karar açıklanmasını ertelemişti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Yang Hıngcün'ün eskiden Çin Devlet Güvenlik Bakanlığında istihbarat ajanı olarak çalıştığı iddiaları Çin basınında yer almış ancak iddia doğrulanmamıştı.

Casusluk suçu Çin’de 3 yıl hapisten idama kadar değişen cezalar içeriyor.