Avustralya, taarruz helikopteri filosunu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı AH-64E Apache ile güçlendiriyor.

Avustralya hükümeti, eğitim ve idame destek yeteneklerine ek olarak Boeing'ten 29 adet AH-64E Apache taarruz helikopterinin satın alımını onayladı.

Boeing tarafından yapılan açıklamada, Avustralya hükümetinin eğitim ve idame destek yetenekleri kapsamında 3,5 milyar dolar değerinde 29 adet AH-64E Apache taarruz helikopterinin satın alımını onaylamasının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

TESLİMAT 2025 YILINDAN SONRA

Şirketin açıklamasında, Apache helikopterinin Avustralya'ya önemli müttefikleriyle birlikte çalışabilen, düşük riskli, tam entegre, savaşta kanıtlanmış bir yetenek sağlayacağı belirtilirken, Yabancı Askeri Satışlar kapsamında uluslararası operatörlere sunulan olgunlaşmış destekleme faaliyetleri ile destekleneceği ve böylece platformun 2050 ve sonrasında lider saldırı keşif yeteneği olarak kalmasını sağlayacağı vurgulandı.

Boeing, Avustralya tarafından sipariş edilen 29 adet helikopteri, 2025 yılından itibaren teslim etmeyi planlıyor.

AH-64E APACHE ALIM SÜRECİ

Avustralya hükümeti, ordu envanterinde bulunan 22 adet Tiger helikopterinin yerini alacak "Project the Land 4503" helikopter alım programını Temmuz 2019'da başlattı.

Boeing, Ağustos 2019'da ihale sürecine AH-64E teklif ederek katılmış olup Avustralya Savunma Bakanı Linda Reynolds 15 Ocak 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Boeing'in Apache helikopteri teklifinin kabul edildiğini duyurdu.

4 Haziran 2021 tarihinde ise ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı tarafından yapılan resmi açıklamada, Yabancı Askeri Satış Planı kapsamında Avustralya hükümetine 3,5 milyon dolar değerinde 29 adet Boeing AH-64E Apache helikopteri ve ilgili ekipmanların potansiyel satışının onaylandığını açıklandı.