Avrupa’da havaların ılık gitmesiyle enerji fiyatlarında hafif düşüşler görülse de kış mevsimiyle birlikte fiyatlar daha da yükseldi. Konuyu köşesine taşıyan Bloomberg köşe yazarı Javier Blas da enerji krizinin en kötüsünün geride kaldığı iddialarını "şüpheli" olarak değerlendiriyor.

Blas’a göre son üç ayda ılık sonbaharın yardımıyla enerji fiyatları önemli ölçüde düşse de önceki yıllara kıyasla çok yüksek olmaya devam ediyor. Fiyat indirimlerine rağmen bugün gaz 2000-2020 dönemine göre yedi kat, elektrik ise 10 kat daha pahalı. Dahası, sadece fiyatların ne kadar yüksek olduğu değil, aynı zamanda bu seviyede ne kadar kaldıkları da önemlidir.

Enerjide mevcut yüksek fiyatlar döneminin uzun süre devam edeceğini belirten Blas,“Ancak asıl sorun “en kötüsü geride kaldı ” inancı bile değil, soğuk mevsimin daha yeni başlamış olması. Meteorolojik kış 1 Aralık'ta başladı. Astronomik kış sadece 21 Aralık'ta başlayacak. Yılın 100'den fazla en soğuk günü kapıda. Ve kimse mevsimin ne kadar soğuk olacağını bilmiyor.” dedi.

Yazar, enerji fiyatlarının imalat sektörünü yok edecek kadar yüksek olduğunu kaydederek şöyle yazdı:

“Rusya, Şubat sonunda Ukrayna'dabir operasyon başlattığında, birçok şirket yöneticisi altı haftalık bir enerji krizine hazırlanıyordu. Kısa süre sonra bunun en az altı ay süreceğini anladılar. Şimdi bunun altı yıl sürmesinden korkuyorlar.”

Avrupa için enerji krizinin en kötüsünün henüz gelmediğini dile getiren Blas, şirketleri sanayisizleşme riskleri konusunda uyardı.