Elysee Sarayı'nda Sahel'deki durumu görüşmek üzere bir araya gelen Avrupalı ve Afrikalı liderlerin görüşmelerinden sonra açıklama yapıldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Elysee) Fransa ve müttefiklerinin, terörle mücadele amacıyla oluşturulan Takuba ve Barkhane Görev Güçleri kapsamında Mali'de bulunan askerlerini geri çekeceğini açıkladı.

Açıklamada, Sahel Bölgesi olarak da bilinen Sahra altı ülkelerinden Nijer ve Gine Körfezi'nde kalmaya devam edebilmek için Haziran ayına dek bir plan hazırlanacağı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunun (MINUSMA) Mali'nin istikrarı için katkıda bulunduğu belirtilen açıklamada, liderlerin Mali'deki geçiş hükümetiyle diyaloğu sürdürmeyi hazır olduğu bildirildi.

Fransa öncülüğünde oluşturulan Takuba ve Barkhane görev güçlerinde, 14 Avrupa ülkesinin yanı sıra Kanada'nın askerleri de bulunuyor.

HÜKÜMET İLE ANLAŞMAZLIKLAR

Elysee Sarayı, geri çekilme kararının gerekçesi olarak, Mali'de iktidarda olan askeri yönetim ile yaşanan anlaşmazlıklar ve ülkedeki seçimlerin 2025 yılına ertelenmiş olması gösterildi.

Yapılan açıklamada “Barışın ve istikrarın tesisi için Mali'yi ve halkını destekleme konusunda kararlı olunduğu” belirtilirken, Mali'deki geçiş hükümetinin, 27 Şubat öncesinde cumhurbaşkanı seçimi düzenlenme konusunda Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğuna (ECOWAS) verdiği taahhütleri yerine getirmediği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Mali'ye seçim düzenleme, Afrika Birliği ve ECOWAS ile yeniden yapıcı diyalog inşa etme çağrısında bulunuldu.

Siyasi uzmanlar, diğer yandan Mali'deki askeri hükümetin ülkeye Rus paralı askerleri davet etmesi ve bir süre önce Fransa Büyükelçisi'ni sınır dışı etmiş olmasının da alınan bu kararda etkili olduğunu belirtiyor.

SAHEL BÖLGESİ OPERASYONLARI

Fransa, 2013 başında Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatın ardından 1 Ağustos 2014'te Sahel bölgesinde Barkhane Operasyonu'nu başlatmıştı. Fransa'nın halihazırda Sahel bölgesinde 4 bin 300 askeri bulunuyor.

Takuba Görev Gücü, Sahel'deki terör sorununu ortadan kaldırmak amacıyla Fransa'nın girişimiyle 2020'de kurulmuş ve adını Sahel'deki Touareg etnik grubunun kullandığı "Takoba" kılıcından almıştı.

Takuba Görev gücünde Fransa, İsveç, Estonya, İtalya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 600'e yakın asker görev yapıyor.