Faroe Adaları’nda bu yıl rekor sayıda yunus öldürüldü. Gelenekselleşmiş av festivali sırasında yaklaşık bin 500 beyaz yanlı yunusun öldürülmesi, hayvan hakları savunucularının tepkisini çekti.

Danimarka’ya bağlı, yarı özerk bölgede küçük balinaların ve yunusların avlanması, "grindadráp" adı verilen bir gelenek. Hayvan hakları savunucularının karşı çıktığı bu av geleneğinin tarihi 1584'e kadar uzanıyor.

Av sırasında etrafı teknelerle çevrilen çok sayıda hayvan kıyıya sürülüyor ve burada zıpkınlar, bıçaklar ve hatta elektrikli aletlerle öldürülüyor. Faroe Adaları’nda balina eti ve yağı "Tanrı'nın Hediyesi" diye niteleniyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, son av sırasında toplam bin 428 yunus öldürüldü. Yayımlanan fotoğraflarda kıyıların kan yüzünden kırmızıya boyandığı görüldü.

Görüntülerde ayrıca kıyı boyunca sıralanmış onlarca yunus cesedi yer aldı. Cesetlerin çoğunda büyük, açık yaralar göze çarptı.

Hayvan koruma grubu Blue Planet Society’den yapılan açıklamada, öldürülen yunus sayısının rekor seviyeyi gördüğü ifade edildi:

Son yıllardaki grindadráp kayıtlarında buna yaklaşan bir olay yok. Bulabildiğimiz en yakın rekor, 2013’te Hvalba köyünde katledilmiş 430 beyaz yanlı yunustu.

Bunun yanı sıra sahil boyunca uzanan cesetler arasında yetişkinlerin yanında küçük çocukların da dolaştığı ortaya çıktı.

Kampanyacılar, yunus katliamına tanık olan çocukların ruh sağlığından da endişe duyduklarını aktardı.

Geleneğin yasaklanması için 1980’lerden beri mücadele eden hayvan hakları grubu Sea Shepherd Australia'nın Genel Müdürü Jeff Hansen, "Çocukların izlemeye teşvik edildiği bu tür iğrenç, canavarca davranışların dünyanın hiçbir yerinde açıklaması olamaz" diye konuştu:

Bu genç masum beyinler üzerindeki etkiler, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde her türlü feci olaya yol açabilir.

Hayvan hakları grupları 2020’de yapılan yıllık balina avında da 252 balinanın ve 35 beyaz yanlı yunusun Hvalba köyü yakınlarında öldürüldüğünü bildirmişti.

FAROE ADALARI NÜFUSU YALNIZCA 50 BİN

Kuzey Atlantik Okyanusu'nda Norveç, İskoçya ile İzlanda arasında yer alan bin 339 kilometrekare yüzölçümüne sahip ve Danimarka'ya bağlı Faroe Adaları'nda yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor.

Başkenti Torshavn olan Faroe Adaları'nda hayvancılığın yanı sıra en önemli geçim kaynağı olarak balıkçılık yapılıyor.

Independent Türkçe