Avrupa'yı saran enerji krizi nedeniyle ülkeler, tedbirlerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.

İngiliz firması ICIS'in hesaplarına göre, Kasım ve Ekim aylarında AB'de gaz talebi son beş yılın ortalamasının dörtte bir altındaydı.

Tedarik kesintileri fiyatların fırlamasına neden olurken artan enerji faturalarıyla karşı karşıya kalan birçok üretici üretimi azalttı.

AB, Rusya'dan gelen tedarik sıkıntısını telafi etmek için rekor bir hızla sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmeye başlasa da kıta, enerji tasarrufu yapmak zorunda kalacağı bir döneme girdi. AB'nin tüketimini yüzde 15 azaltma kararına rağmen, kıtlık korkusu yaşanıyor. Fransa'da geçici elektrik kesintileri planlanıyor.

Fransız düşünce kuruluşu Shift Project'ten uzmanlar, zorlukların bu kış da devam edebileceği ve zor zamanların uzun süre yaşanacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Avrupa'daki enerji kaynaklarının kıtlığının artık kronikleşeceğini varsayan Shift Project, Rusya'dan uzun süreli bir tedarik kesintisi olması durumunda AB'nin ihtiyaçlarının yüzde 40'a varan bir kısmının mevcut sözleşmelerle karşılanamayacağını tahmin ediyor.

Shift Project yöneticisi Matthieu Ozanno, gelecekteki sıvılaştırılmış gazın ana tedarikçilerinin ABD ve Katar olacağını belirterek “Asya'dan gelen talep hızla artacak, ithalatı şimdiden Avrupa'nınkine eşit ve yakında onu geçecek.” dedi.

Batı Avrupa ile Doğu Asya arasındaki güçlü tedarik rekabetine karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkati çeken Ozanno, AB üye ülkeleri arasında da rekabetin alevlenebileceğini kaydetti.