Avrupa doğalgaz ithalinin çok büyük bir ksımını Rus'yadan gerçekleştiriyor. 2020 yılında Avrupa Rusya’dan 167.7 milyar metre küp doğal gaz ithali gerçekleştirdi. Almanya 56.3 milyar metre küp ile ilk sırayı alırken İtalya 19.7 milyar metre küp ile ikinci sırada yer aldı. Diğer Avrupa ülkeleri de farklı oranlarda olsa da Rusya’dan büyük oranda doğalgaz ithal ediyorlar.

RUSYA DOĞALGAZINA ALTERNATİF ARAYIŞLARI

Geçtiğimiz aylarda Oxford Üniversitesi Enerji Çalışmaları bölümü Rus doğalgazının kesilmesi sonucunda oluşabileceklere göre 3 senaryo üzerinde duruyor. İlki sıvılaştırılmış doğal gaz temin etmek, ikincisi Rus doğalgaz hattı dışında farklı hatlara yönlenmek ve son olarak da doğalgaz depolama oranlarını arttırmak.

Avrupa, Rusya’nın doğalgaz kesmesine karşı geçen yıla göre bu sene sıvılaştırılmış doğalgaz alımını 3 kat arttırdı. Bu alımlar ise ABD ve Katar’dan gerçekleşti. Sıvılaştırılmış gazın Avrupa tarafından ithalinin önü açık gibi görünse de bu sefer artan maliyetler birçok ülkenin önüne set çekeceğe benziyor. Ayrıca İspanya dışında sıvılaştırılmış doğal gaz için bir aktarma istasmyonu bulunmuyor. Bununla birlikte özellikle Almanya ve Doğu avrupa'ya sıvılaştırılmış doğlagazı ulaştırcak alta yapı da henz hazır değil.

Avrupa, her ne kadar sıvılaştırılmış gaz ithal etse de bu kış zorluk yaşayacağı gibi önümüzdeki kış aylarında ise tamamen doğalgazsız kalma riskiyle karşı karşıya.

EVLERDE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

İsviçre başta olmak üzere diğer bazı Avrupa ülkeleri gönüllü olarak evlerde kullanılan ve doğalgaz ile çalışan ürünlerin azaltılması yoluna giderek var olan enerjiyi iktisatlı kullanma ve yeni enerji kaynaklarına adapte olma yolunu seçmeye başladılar.

RUSYA’DAN AVRUPA’YA MESAJ

Enerji uzmanlarına göre Rusya’nın doğalgazı kesmesi çok gerçekti değil ama Rusya son hamlesi ile Polonya ve Bulgaristan’ın gazını kesti ve ödemelerin Ruble üzerinden yapılmasını istedi. Rusya’nın bu hamlesi ise diğer Avrupa ülkelerine bir mesaj niteliği taşır nitelikte.

RUSYA KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKAR

Rusya’nın gaz kesme ihtimalinden en fazla etkilenecek ülke ise Almanya. 1970’li yıllardan beri Rusya’dan kesintisiz doğalgaz ithal eden Almanya her anlamda bu gaza muhtaç görünüyor. Alman enerji uzmanları ise Rusya’nın gaz akışını kesmeyeceği yönünde. Gaz akışının kesilmesi Rusya’nın kendi ayağına kurşun sıkması olarak yorumlanıyor. Almanya ve Doğu Avrupa Rusya'nın doğalgazı kesmesinden en fazla etkilencek ülkeler olarak göze çarpıyor. Ayrıca, Avrupa içinde doğalgaz boru hatlarının birbirne entegre olmayışı ise özellikle sıvılaştırılmış gaz akışının başta Almanya ve diğer birçok Avrupa ülkesine ulaşmasına engel.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYABİLİR

İran ve Doğu Akdeniz’deki sorunların ortadan kalkması durumunda Türkiye her iki bölgedeki doğal gazın Avrupa’ya iletilmesinde önemli bir rol oynayabilir. Zira Türkiye büyüyen ekonomisiyle bölgede önemli bir doğal gaz tüketicisi, hayata geçirilen iş birlikleriyle de önemli bir altyapıya sahip. Halihazırda Avrupa ülkelerine Güney Gaz Koridoru ve Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı ile gaz iletilmesini sağlıyor.