AP Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından 10 Mayıs 2021’de sunulan ve geçtiğimiz Çarşamba günü onaylanan rapora göre, yabancı bir topluluğun Avrupa'da nüfuz sahibi olmasının doğal ve meşru olduğu ancak sorunun bu topluluğun bir kısmının doğrudan Ankara'dan gelen emirlere göre siyasi hareket ettiği kaydedildi.

Bozkurtlar hareketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti’nin müttefiki olan Devlet Bahçeli liderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) yakınlığıyla biliniyor. Hareket, Alparslan Türkeş tarafından 60’lı yılların sonunda kuruldu. Türk milliyetçiliğini savunan gençleri bir araya getiren Bozkurtlar, dünyanın her yerindeki Türkleri tek bir çatı altında buluşturmayı tasavvur ediyor. Üyeleri, işaret ve serçe parmağının kaldırıldığı belirgin bir eş hareketine sahip olan hareket, parmakların geri kalanını birbirine birleştirerek kurt kafasına benzeyen bir simge oluşturuyor. Raporlara göre, Almanya’da 18 bin üyesi olduğu tahmin edilen Bozkurt fikirleri Türk ordusunda da geniş çapta kabul görüyor. Araştırmacılar, "kurt kafası" işaretini yapmanın mutlaka Bozkurt hareketine ait olduğunu göstermediğini, ancak büyük ölçüde ona sempati duyduğu anlamı taşıdığını söylüyor.

Fransa Hükümeti, Dağlık Karabağ'daki ihtilaf nedeniyle Fransa'da Ermeni ve Türk toplulukları arasında şiddetli gerginliklerle bağlantılı olarak ayrımcılığı, nefreti körüklediği ve şiddete karıştığı iddiasıyla 5 Kasım'da ülkedeki Bozkurtları yasakladı. Ancak Türkiye, Fransız hamlesini provokasyon olarak nitelendirdi ve ‘sert yanıt’ sözü verdi. Açıklamada Fransız hükümeti, Ankara'nın 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişimini planlamakla suçladığı Fethullah Gülen ve PKK’ya hoşgörü göstermekle suçlandı.