Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusunda yer alan Rus yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıyan sözleşmeyi imzalamasını en güçlü şekilde kınadı ve çok sert yaptırımlarla tehdit etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın sözde Donetsk ve Luganks Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını sert tepkiyle karşıladı.

Ortak paylaşılan mesajda, "Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek" ifadeleri kullanıldı.

YAPTIRIMLARLA KARŞILIK VERİLECEK

Von der Leyen ve Michel sonrasında yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Vladimir Putin'in kararını "mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını" bildirdiler.

Yapılan açıklamada, "Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler" dendi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında Borrell tarafından yapılan açıklamada, AB'nin Rusya'nın ayrılıkçı yönetimleri tanıması halinde güçlü bir bileşik cephe olarak tepki vereceklerini belirtilmişti.