Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları bugün Paris'te Rusya'ya karşı uygulanacak yeni yaptırım paketi hakkında görüştü. Paket üzerinde siyasi uzlaşı sağlandığını belirten AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma ve bölgeye asker gönderme kararının kabul edilemez olduğunu tekrar ifade etti.

Leyen, "Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur. Şimdi yaptırım paketini süratle sonlandıracağız. Şimdiye kadar yaptığımız gibi ortaklarımızla yakından koordine edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Uygulanacak yaptırımların Rusya'nın eylemlerinden sorumlu kişi ve şirketleri hedef aldığını söyleyen von der Leyen, Rus ordusuna finansal destek veren bankalara da yaptıırm uygulayacaklarını ifade etti.

Rusya'nın sözde bağımsızlığını kabul ettiği Donetsk ve Luhansk bölgelerinin AB ile ticaretinin yasaklanacağını belirten Leyen, Rus hükümetinin de AB mali piyasalarında sermaye sağlama kabiliyetinin sınırlanacağını söyledi.

RUZ GAZINA ÇOK FAZLA BAĞIMLIYIZ

Almanya'nın Kuzey Akım 2 boru hattıyla ilgili onay sürecini durdurma kararını doğru bulduğunu belirten Leyen, "Kremlin'in saldırgan politikalar izlemesini mümkün olduğunca zorlaştıracağız" dedi.

Avrupa'nın yenilenebilir enerjiye dönmesi gerektiğini söyleyen Leyen, "Kuzey Akım 2, Avrupa'nın tamamına enerji arz güvenliği ışığında değerlendirilmelidir. Çünkü bu kriz Avrupa'nın Rus gazına hala çok fazla bağımlı olduğunu göstermiştir. Tedarikçilerimizi çeşitlendirmeli ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmalıyız. Bu enerji bağımsızlığımıza stratejik bir yatırımdır" açıklamasını yaptı.