MADRİD (AA) - Akdeniz'e kıyısı olan 9 Avrupa Birliği ülkesinin katıldığı AvroAkdeniz Zirvesi (EU-MED9) sonuç bildirisinde Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu enerji krizi ve ekonomik sorunlara karşı ortak politikalar üretilmesi çağrısı yapıldı.

İspanya'nın Alicante kentinde düzenlenen, İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan, Malta, Hırvatistan, Portekiz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Slovenya'nın devlet veya hükümet başkanlarının katıldığı (İtalya adına Dışişleri Bakanı Antonio Tajani katıldı) EU-MED9 sonrasında ortak bir bildiri yayımlandı.

'Alicante Deklarasyonu' adıyla yayımlanan sonuç bildirisinde 9 ülke, 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in enerji şantajına bel bağlamamak için doğal gazda tavan fiyat belirlenmesi ve Rusya'nın fosil yakıtlarına alternatifleri teşvik etme' konusunda anlaştı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında AB'nin birlik ve dayanışma içinde hareket ettiğini gösterdiği vurgulanan sonuç bildirisinde, 'İnsani yardım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın genel, ekonomik, askeri, sosyal ve mali dayanıklılığına güçlü destek sağlamaya devam etmekte kararlılığımızı yineliyoruz.' denildi.

Bildiride ayrıca, Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin tezlerini savunan bir paragrafa da yer verilerek, Haziran 2022 ve önceki Avrupa Konseyi kararlarına atıfta bulunuldu.