İran Meclis Başkanı Ali Laricani, “Arap ülkelerinin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesi utanç verici.” dedi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, dün Tahran’da Cezayir Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Abdülhamid Si Afif ile yaptığı görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi

Laricani, basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü “Yüzyılın Anlaşması” projesi olarak bilinen “Orta Doğu Barış Planı'nı” sahte bir Amerikan projesi olarak nitelendirdi.

Söz konusu anlaşmanın Doğu Kudüs’ü yok etmeyi planladığını öne süren Laricani, “Plan, Filistin meselesini yalnızca Gazze ile sınırlamayı ve mülteci meselesini görmezden gelmeyi amaçlıyor.” dedi.

Laricani, İsrail ile Arap ülkelerinin ilişkilerini normalleştirmesini utanç verici olarak nitelediği konuşmasında, “Filistinli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere para vererek kendi öz yurtlarını unutturmak istiyorlar.” dedi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın da destek verdiği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü iddia ediliyor.

Ayrıca planın Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliyor.