Trablus ve Şam hariç, Arap başkentleri 21 Şubat 2022 Pazartesi akşamı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ayrılıkçı 'Donetsk' ve 'Lugansk' bölgelerini Ukrayna'dan bağımsız devletler olarak resmen tanımasına sessiz kaldı.

LİBYA’NIN POZİSYONU

Arabic Post’un haberinde, 22 Şubat Salı günü, Libya hükümeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını teyit etti.

Libya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Rusya'yı sakinleşmeye ve Ukrayna sınırları ve işgal altındaki Kırım'daki askeri yığınağı geri çekmeye ve bunun yerine diyalog ve diplomasi dilini kullanmaya çağırdı.

Abdülhamid Dibeybe başkanlığındaki hükümet, Ukrayna Cumhuriyeti'ne karşı herhangi bir askeri operasyon başlatmaktan vazgeçmesi için Rusya'ya yaptığı çağrıda sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanımayı reddetmesinde uluslararası topluma katıldığını ekledi.

Libya Dışişleri Bakanlığı, Rus 'Wagner' güçlerinin hem Ukrayna hem de Libya'daki yasadışı varlığını reddettiğini yineledi.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'ni kızdıran bu Rus hamlesine çarşamba günü itibarıyla başka bir Arap ülkesinden resmi bir tepki gelmedi.

ESAD REJİMİ PUTİN'İ DESTEKLİYOR

Esad rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, yaptığı açıklamada, Suriye'nin müttefiki Rusya'nın doğu Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgeyi tanıma kararını desteklediğini söyledi.

Faysal Mikdad, “Suriye, Başkan Vladimir Putin'in Luhansk ve Donetsk cumhuriyetlerini tanıma kararını destekliyor ve onlarla her türlü işbirliğini yapacak.” İfadelerinde bulundu.

Rusya’nın, 2015 yılında Suriye'deki iç savaşa müdahale ederek Esad’ın yanında saf tuttuğunu hatırlatan Mikdad, “Batı'nın Rusya'ya karşı yaptıkları, terör savaşı sırasında Suriye'ye yaptıklarına benziyor” dedi.

ARAP SESSİZLİĞİ

Her şeyden önce, kriz yaşayan ülkeler olan Yemen, Lübnan, Libya, Mısır, Tunus ve Cezayir gibi birçok Arap ülkesi iç ihtiyaçlarını karşılamak için Rus veya Ukrayna buğdayı ithalatına bağımlı durumda.

Özellikle Rusya ve Ukrayna'dan yapılan küresel pazarlardaki arz hacminin yaklaşık %30'unu temsil ettiği için buğday fiyatlarındaki olası artışların tedarik eksikliği nedeniyle bu ülkelerde yaşam durumu daha da kötüleşebilir.