Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Kuveyt ve Katar; İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına tepki gösterdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu "provokatif uygulamalar" kınandı.

Filistin halkının yanında durdukları ve bağımsız devletlerini kurma çabalarının desteklendiği aktarılan açıklamada, İsrail makamlarının barış çabalarını baltalayan ve kutsallar konusunda uluslararası ilkelerle çelişen uygulamalarından üzüntü duyulduğu ifade edildi.

BAE

BAE Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında da baskın şiddetle kınandı.

Mescid-i Aksa'ya tam koruma sağlanması, tehlikeli ve provokatif ihlallerin durdurulması gerektiği konusunda ülkenin "kararlı duruşuna" değinilen açıklamada, İsrail'e gerginliği azaltma ve tansiyonu yükselten adımlardan kaçınma çağrısı yapıldı.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise yaşanan olaydan "kaygı" duyulduğu kaydedildi.

Kudüs'teki tarihi ve hukuki konumu ihlal eden tek taraflı uygulamaların reddedildiği belirtilen açıklamada, bu uygulamaların, işgal altındaki topraklar ve bölgenin güvenlik ile istikrarına, barış sürecinin geleceğine olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Açıklamada ayrıca tüm tarafların, gerginliği tırmandıracak her türlü eylemden kaçınması istendi.

KUVEYT

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada baskını şiddetle kınadı.

Baskının, "Müslümanların duygularını provoke ettiği, uluslararası kararlara da aykırı olduğu" kaydedilen açıklamada, uluslararası topluma İsrail'in ihlallerini durdurmak için hızlı ve etkili biçimde harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, ihlaller nedeniyle yaşanabilecek gerginliğin sorumluluğunun İsrail'e ait olduğu vurgulandı.

KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığı da baskını şiddetle kınayan açıklamada bulundu.

Yapılanın, "uluslararası hukukun açık bir ihlali" şeklinde değerlendirildiği açıklamada Katar, İsrail'i "gerginliği tırmandırdığı politikası" konusunda uyardı.

Açıklamada, Mescid-i Aksa'nın dini ve tarihi konumuna saygısızlığın, sadece Filistinliler değil, dünyadaki milyonlarca Müslümana da "saldırı olduğu" kaydedildi.