Avrupa Birliği'ndeki (AB) bazı ülkelerin Pegasus olarak adlandırılan casus yazılım sistemi aracılığıyla yasa dışı olarak dinlendiği iddialarıyla ilgili İspanya'da iki gün boyunca görüşmeler yapan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) üyeleri yeni bir bilgiye ulaşamadı.

İsrail merkezli NSO Grup tarafından geliştirilen ve Pegasus olarak adlandırılan casus yazılım sistemi aracılığıyla Polonya, Macaristan, Yunanistan ve İspanya gibi bazı AB ülkelerinde yasa dışı dinlemeler yapıldığı iddialarını araştıran PEGA adlı AP Komisyonu'nun üyeleri İspanya'da iki gün boyunca siyasetçilerle, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileriyle ve gazetecilerle görüştü.

PEGA üyesi Avrupa parlamenterleri Jeroen Lenaers ve Sophie In't Veld, İspanya'daki temaslarının ardından düzenledikleri basın toplantısında, casusluk olayının arkasında kim olduğunun açık bir şekilde bilinmediğini, araştırmalarda bilgi ve şeffaflık eksikliği olduğunu söyledi.

Komisyon üyeleri, araştırmalarında çok yavaş ilerleme kaydettiklerini dile getirdi.

Komisyonun hazırlayacağı ve AP'nin onaylaması gereken raporun raportörü Hollandalı In't Veld, "Bu bir ulusal güvenlik meselesi değil. Avrupa demokrasisini tehdit eden bir konu. Her ülke daha fazla işbirliğinde bulunmalı, bilgi vermeli." dedi.

İspanya'da bulunmalarının Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerle bir ilgisi olmadığını, casus dinlenme olaylarını araştırdıklarını vurgulayan In't Veld, Katalan siyasetçi ve STK liderlerinden 47'sinin Pegasus ile dinlendiğinin belirlenmesine rağmen sadece 18'i hakkında adli süreç başlatılmasının üzücü olduğunu ifade etti.

Komisyon üyeleri ayrıca, Katalonya özerk yönetim hükümeti üyeleri ile görüşmelerine rağmen İspanya hükümetinden hiçbir bakanla konuşamamaktan yakındı.

Diğer yandan ayrılıkçı Katalan siyasetçilerden bağımsız olarak İspanya'da Başbakan Pedro Sanchez, İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska ve Savunma Bakanı Margarita Robles'in de dinlenmelerinin arkasında kimin olduğu ve Fas iddialarıyla ilgili sorulara ise PEGA üyeleri, "Kimin yaptığı açık değil. Pek çok açıdan Fas işaret ediliyor gibi görülse de Sanchez veya diğer bakanların dinlenmesinin arkasında üçüncü bir ülkenin olduğuna dair kanıtımız yok." cevabını verdi.

İspanya'da bazı ayrılıkçı Katalan siyasi lider ve STK liderlerinin, Başbakan Pedro Sanchez, İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska ve Savunma Bakanı Margarita Robles'in Pegasus aracılığıyla dinlendiği ortaya çıkarılmıştı.