Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Amerika ülkesi Panama'ya gerçekleştirdiği ziyarette, Devlet Başkanı Laurentino Cortizo ile yaptığı görüşme sonrasında Panama Kanalı'nın kıyısındak bulunan Playa Bonita otelde, "Göç ve Koruma Konulu Bakanlar Oturumu"na katıldı.

Oturuma Dışişleri Bakanı Erika Mouynes, Güvenlik Bakanı Juan Pino da katılırken, toplantıda düzensiz göçü önlemenin yolları, nüfusun temel ihtiyaçlarını karşılayacak kapsayıcı önlemler ve halkın istikrara kavuşturulması konuları görüşüldü.

Antony Blinken toplantıda, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, "Bölgenin kalkınması için özel sektöre 2 milyar dolar yatırım yapın" sözlerini hatırlatarak, "Amerikalılar Zirvesi'nde düzensiz göçün itici güçlerini ele alacağız, orada ittifakı başka bir düzeye taşımak için bir deklarasyon kabul edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Düzensiz göçü engellemek için birlikte çalışılması gerektiğini belirten Blinken, insanların yolsuzluk, baskıcı yönetim ve güvenlik sorunlarından dolayı evlerini terk ettiğini belirtti.

Kolombiya'nın 600 bin Venezuelalı göçmene geçici koruma statüsü verdiğini anımsatan Blinken, "Hiçbir ülke, düzensiz göç zorluklarına bireysel olarak karşı duramaz, güçlerimizi birleştirerek onlara daha fazla sosyal hizmet sunmak için kaynak ayırmalıyız" açıklamasını yaptı.

Mouynes ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Bölgedeki göç politikalarını kolaylaştıran bir çerçeve üzerinde anlaşmak, ulus ötesi organize suça karşı iş birlikçi çabalarını genişletmek ve düzensizliklerin nedenlerini çözmek için ulusal kalkınmayı artırmalıyız" ifadelerini kullandı.