Yerli ve yabancı basın organlarından yaklaşık 400 gazetecinin yerinde takip ettiği forumda birçok ülkeden üst düzey isimler hazır bulundu.

ADALET, REFORMLAR VE DAHA GÜÇLÜ KURUMLAR PANELİ DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında "Adalet, reformlar ve daha güçlü kurumlar" konulu panel düzenlendi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen paneldeki konuşmasında gerek iç savaş gerekse ülkeler arası savaşlardan sonra adaletin sağlanabilmesi için farklı modellerle çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Adaletin tahsisinde ülke içinde bir hareket başlatılması ve toplumun her kesiminin de bunu istemesi gerektiğini dile getiren Maio, ülke dışından yapılan müdahalelerin felaketle sonuçlanabildiğini kaydetti.

Her ülkenin kendi içinde uygulayacağı yolun farklı olduğunu ifade eden Maio, "Avrupa Birliği olarak bazı ülkelere gidiyoruz, 'İllaki bu reformu onaylayacaksınız ya da bu uygulamayı yapacaksınız' diyoruz. Bu korkunç bir yaklaşım." dedi.

Libya'da 2011'de yaşanan iç savaştaki dış müdahalenin de bir hata olduğunu vurgulayan Maio, 10 yıl sonra barışı intikal ettirmek isteyen bir ülke olarak mücadele ettiklerini dile getirdi.

"İNSANLARIN İHTİYAÇLARINA KULAK VERİLMELİ"

Libya Milli Birlik Hükümeti Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Necla El-Manguş ise adaletin çok evrensel bir kavram olduğunu söyledi.

Bir kişi için adaletli olan bir olayın başkası için farklı olabildiğini belirten El-Manguş, "Adalet, farklı platformlarda farklılık gösteriyor. Sürekli geliştirilmesi gereken bir unsur. Ülke içindeki problemlerden biri de dışarıdan gelen taraflardır. Ülke için en iyisi insanların ihtiyaçlarına kulak verilmeli, onlar dinlenmeli. İnsanların gereksinimleri dinlendiğinde o ülke kendi yolunu bulabilir." diye konuştu.

AFGANİSTAN İSLAM EMİRLİĞİ HEYETİ DE ANTALYA'DA

Afganistan yönetiminden bir heyet Antalya Diplomasi Forumu'na katılmak üzere Türkiye'ye geldi. Afganistan İslam Emirliği' yönetimi, 11-13 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan foruma davet edilmişti.

Foruma katılmak ve diplomatik temaslarda bulunmak üzere bugün Antalya'ya giden Taliban heyeti Türkiye, Katar, ABD gibi çeşitli taraflarla temaslarda bulundu.

Heyet içerisinde Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, Kültür ve Enformasyon Bakanı Hayrullah Hayrhva, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi gibi isimler yer aldı.

Sabah saatlerinde Katar Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani ve ABD Özel Temsilcisi Tom West ile görüşen heyet, ilerleyen saatlerde Türkiyeli temsilcilerle de görüştü.

Dışişleri Bakanı Muttaki'nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de sohbet ettiği belirtildi.

Afganistan konusunun forumun gündem maddelerinden biri olacağı belirtiliyordu.Forum dolayısıyla Türkiye'ye gelecek olan Afgan heyeti, geçtiğimiz yılın Ağustos ayından bu yana Türkiye ile en üst düzey temaslarından birini gerçekleştirmiş oldu.

"DİPLOMASİ POLİTİKANIN BİR ARACI"

İspanya'nın eski başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da arabuluculuk noktasında Türkiye'nin iyi niyetlerini dünkü görüşmede gördüklerini belirtti.

Ukrayna'daki savaşın bir an önce bitmesi temennisinde bulunan Zapatero, "Ukrayna'daki savaş beni çok endişelendiriyor. Belki büyük üçüncü kriz anı olabilir. Savaşa bakıyoruz, diplomasiyi kurmaya çalışıyoruz ama diplomasi politikanın bir aracı." ifadelerini kullandı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, sürdürülebilir bir barış için adaletin olması gerektiğini kaydetti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala Pen'Apala da adaletin geniş bir kavramı içerdiğini aktardı.