Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'i 2008 yılında aldığı kararla ilgili eleştirmişti. Angela Merkel'in ofisinden Bild gazetesine yapılan açıklamada, Merkel'in Bükreş'te düzenlenen 2008 Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Liderler Zirvesi sonrasında aldığı kararların arkasında olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Eski Şansölye, Buça'da ve Ukrayna'nın diğer yerlerinde görünür hale gelen vahşet karşısında Alman hükümetinin ve uluslararası toplumun Ukrayna'nın yanında yer alınması ve barbarlığın ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının sona erdirilmesi yönündeki tüm çabalara tam destek veriyor" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, dün paylaştığı videoda eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'i ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i Rus işgalinden kurtarılan Buça'yı ziyaret etmeye ve 14 yıl boyunca Rusya'ya verilen tavizlerle yüzleşmeye davet etmişti.

Ukrayna'ya 2008 yılında düzenlenen NATO Zirvesi'nde üyelik sözü verildiği, sonrasında Rusya ile sorun yaşanmaması adına geri adım atıldığı ve bu konuda Merkel ve Sarkozy'nin talepleri engellediği iddia ediliyor.