Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier yeniden seçildi. 2017’den beri cumhurbaşkanı olan Steinmer, bugün yapılan seçimle Federal Seçiciler Kurulu'nu oluşturan bin 472 delegeden bin 45'inin desteğini alarak bu göreve ikinci defa seçildi.

Koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yanı sıra ana muhalefetteki Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU’nun da desteğini alan Steinmeier’ın yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Steinmeier’in haricinde, Sol Parti’nin aday gösterdiği doktor Gerhard Trabert, sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) desteklediği eski CDU’lu politikacı Max Otte ve Hür Seçmenler'in adayı astrofizikçi Stefanie Gebauer, Cumhurbaşkanlığı için yarıştı.

Seçimlerde, pandemi nedeniyle geleneksel olarak seçimin düzenlendiği Federal Meclis'in büyük salonunda değil, yine meclise ait olan Paul Löbe Binası'nın farklı katlarına dağılarak oy kullanıldı.

STEİNMEİER: TARAFSIZ OLMAYACAĞIM

Cumhurbaşkanı Steinmeier, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı konuşmada Ukrayna krizinden demokrasiye kadar pek çok farklı konuya değindi.

“Evet, partiler üstü olacağım, ama demokrasi söz konusu olduğunda tarafsız olmayacağım’’ ifadelerini kullanan Steinmeier, "Demokrasiyi hedef alan karşısında beni bulacak’’ dedi.

“KRİZİN SORUMLUSU RUSYA’’

Barışın her zaman üzerine çalışılması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, Ukrayna krizine de değindi. Steinmeier, “Askeri bir çatışma tehlikesinin, Doğu Avrupa’da bir savaşın eşiğindeyiz ve bunun sorumlusu Rusya’’ söyleminde bulundu.

Steinmeier, Rusya lideri Vladimir Putin’e seslenerek, “Ukrayna’nın boynundaki ilmiği çözün, bizimle Avrupa’da barışa yönelik bir yol arayışında olun’’ mesajını verdi.

Diğer Doğu Avrupa ülkeleriyle dayanışma mesajı veren Steinmeier, "Onlar olmadan biz de barış içinde yaşamazdık’’ derken, Almanya’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne bağlılığını da vurgulayarak, birliğin yükümlülüklerini benimsediklerini bildirdi.

CUMHURBAŞKANI NASIL SEÇİLİYOR?

Alman Cumhurbaşkanı, Federal Alman Meclisi üyeleri, 16 eyaletin temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan bin 260 üyeli Federal Seçiciler Kurulu tarafından seçiliyor.

Son seçimlerle büyüyerek 736 vekil sayısına ulaşan Federal Meclis ve milletvekillerinin sayısı kadar eyaletler tarafından belirlenen delegeyle birlikte bu yıl cumhurbaşkanını seçecek toplam delegeler kurulu bin 472 kişiyi buldu.

Federal Meclis'e farklı partilerden giren 18 Türkiye kökenli vekile ilaveten, eyalet parlamentolarında yer alan bazı Türkiye kökenli vekiller de oy kullandı. Eyalet parlamentolarının önerisiyle seçilen delegeler arasında da çok sayıda Türkiye kökenli sivil de bulundu.