Almanya’da şirketler Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan enerji krizi ve Kovid-19 sürecinde artan maliyetler karşısında ayakta duramıyor.

Yapılan araştırmalara göre, enerji fiyatlarındaki keskin artıştan önce bile birçok firma daha karlı olduğu için yurtdışına taşınmaya başladı. Uzmanlar, Alman iş modelinin ciddi baskı altında olduğu ve şirketlerin ülkeden çıkma riskinin çarpıcı boyutta olduğu konusunda uyarıyor.

Federal İstatistik Ofisi verilerine göre, Alman şirketlerin yüzde mal üretimi, pazarlama, satış ve müşteri hizmetleri veya araştırma ve geliştirme faaliyetlerini tamamen veya kısmen yurtdışındaki şirket gruplarına devretti.

Almanya sanayisi baskı altında

Hızla artan enerji maliyetleri, Almanya'nın sanayisizleşmesi hakkında tartışmalar doğururken sanayi sektörü Başkanı Siegfried Russwurm da "İş modelimiz çok büyük bir baskı altında" diye uyarıyor.

Russwurm, Şubat ayı sonunda Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı özel harekattan bu yana hızla yükselen enerji fiyatlarının, uluslararası rekabette Alman şirketlerinin önünde engel haline geldiğini belirterek, bu yıl 600 küçük ve orta ölçekli işletme arasında yapılan bir ankette, ankete katılan firmaların yüzde 20'sinden fazlasının şimdiden yurtdışı planlarını açıkladığını söyledi.